26. októbra 2016 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MDVRR: Vplyv nových technológií na bezpečnosť v leteckej doprave

BRATISLAVA 26. októbra –

Vplyv nových technológií na bezpečnosť v leteckej doprave

Nové technológie, inovácie a ich vplyv na bezpečnosť sú hlavnými témami výročnej konferencie Európskej agentúry pre bezpečnosť civilného letectva (EASA). V rámci predsedníctva SR v Rade EÚ sa zástupcovia všetkých oblastí civilného letectva stretli v Bratislave. Konferenciu otvoril minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Arpád Érsek.

„Letecká doprava sa rozvíja v globálnom meradle a je synonymom pokroku. Využívajú sa najmodernejšie lietadlá, mení sa ich konštrukcia, znižuje sa ich hmotnosť a zlepšuje ekonomika prevádzky. Nové technológie tiež prispievajú k znižovaniu emisií či hluku. Je však dôležité, aby s napredovaním technológií držala krok aj legislatíva, ktorá častokrát zaostáva,“ uviedol minister dopravy Arpád Érsek.

Zároveň pripomenul, že aj Slovensko sa môže prezentovať pokrokom v tejto oblasti – AeroMobilom, ktorý je kombináciou auta s lietadlom a za pár sekúnd sa zmení z jedného na druhé. Účastníci konferencie sa v diskusii venovali aj téme bezpilotných vzdušných systémov, t.j. dronom, automatizácii v letectve, použitých materiáloch, využitie 3D tlačiarní či kybernetickej bezpečnosti. Zhodli sa na tom, že nové technológie so sebou prinášajú aj legislatívne zmeny, ktoré európske inštitúcie či jednotlivé členské štáty musia flexibilne upraviť a prijať.

Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) so sídlom v nemeckom Kolíne funguje od roku 2003. Jej hlavným poslaním je presadzovanie spoločných bezpečnostných a environmentálnych noriem v civilnom letectve.

Karolína Ducká
hovorkyňa Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR

jb;qq

MDVRR: Plavba na Dunaji je naďalej do odvolania pozastavená MDVRR: Záujem o Slovensko prevyšuje očakávania