7. decembra 2017 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

OPRAVA – MDV SR: Reakcia na tlačovú besedu predstaviteľov strany SaS

BRATISLAVA 7. decembra – Opravte si v správe „MDV SR: Reakcia na tlačovú besedu predstaviteľov strany SaS“ titulok a prvú vetu správy. Agentúra SITA vydáva opravu na základe opravených údajov Ministerstva dopravy a výstavby SR. Agentúra pre úplnosť vydáva opravené znenie správy:

MDV SR: Reakcia na vyjadrenia predstaviteľov strany OĽaNO

RUŽOMBEROK 7. decembra –

Pán poslanec Ján Marosz svojím dnešným vyjadrením iba upozornil na fakt, že nerozumie problematike čerpania eurofondov v doprave. OP Integrovaná Infraštruktúra patrí medzi najúspešnejšie operačné programy na Slovensku, čo je veľmi ľahko overiteľné aj z verejných zdrojov. Svedčí o tom napríklad správa ministerstva financií, ktorá sumarizuje stav čerpania fondov EÚ ku koncu októbra a OPII je podľa nej v čerpaní na prvom mieste:

Pri čerpaní fondov EÚ sa sleduje splnenie záväzkov v rámci pravidla n+3. Ministerstvo dopravy už dnes, teda v predstihu, splnilo záväzok čerpania stanovený Európskou komisiou do konca budúceho roku. Vďaka pozitívnemu vývoju čerpania a kontrahovania sa nám darí napĺňať aj hodnoty v rámci záväzného plánu stanoveného pre rok 2017. K 30. novembru úroveň kontrahovania dosahuje takmer 90,71 % z plánu a hodnota čerpania 99,93 %. K úspešnému vyhodnoteniu záväzného plánu je v zmysle pravidiel CKO potrebné v priemere 80-percentné plnenie. V prípade rýchlostných ciest a ciest I. triedy je čerpanie oproti plánu dokonca vyššie. Najvyššiu sumu zazmluvnenia tradične dosahuje vďaka realizácii veľkých projektov PO2 (diaľnice) s hodnotou 554 miliónov EUR, čo predstavuje 48 % z alokácie PO2. Druhá v poradí nasleduje PO6 (rýchlostné cesty a cesty I. triedy), kde máme aktuálne zazmluvnených už 14 projektov a kontrahovanie dosahuje hodnotu 136 miliónov EUR, čo je 28,02 % z alokácie PO6.

Schvaľovanie veľkých projektov
Postupne sa nám darí prechádzať náročným procesom, akým je príprava veľkých projektov, o čom svedčia už 4 projekty, ktoré nám Európska komisia schválila. Posledným schváleným je projekt D3 Svrčinovec – Skalité, ktorý je už v prevádzke.

Kontrahovanie
Ruka v ruke so schvaľovaním veľkých projektov ide nárast kontrahovania operačného programu. Aktuálne máme zakontrahovaných 65 projektov, vďaka ktorým dosahujeme kontrahovanie viac ako 1 miliardy eur (zdroj EÚ). Štyri veľké projekty sa na kontrahovaní podieľajú sumou 590 miliónov eur (zdroj EÚ).

Karolína Ducká
hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby SR

Exact Systems: Dvadsaťročné jubileum spoločnosti oslávili najväčšou akvizíciou v jej histórii Zákazníci rozhodli, ktoré projekty podporí Nadácia COOP Jednota

Z kategórie Štátna správa