15. mája 2014 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MDVRR SR: Dopravná infraštruktúra môže prilákať nových investorov

BRATISLAVA 15. mája –

Aké investičné príležitosti pre čínsky kapitál ponúka Slovensko, bolo hlavnou témou dnešného stretnutia predstaviteľov viacerých ministerstiev a zástupcov čínskych firiem. Možnosti spolupráce v rámci dopravnej infraštruktúry prezentoval štátny tajomník ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja František Palko. „Slovensko má čo ponúknuť. Máme rozpracované viaceré zaujímavé infraštruktúrne projekty a v regióne krajín V4 sme jediným štátom, ktorý používa euro. Pridajme k tomu značný rastový potenciál hospodárstva i kvalitnú pracovnú silu a vznikne koktail rozličných zaujímavých investičných príležitostí,“ povedal F. Palko.

Štátny tajomník tiež zdôraznil, že vzhľadom na potrebu konsolidovať verejné financie nemožno očakávať radikálny nárast výdavkov ani pri financovaní dopravných projektov. „Aj keď hrajú eurofondy a štátny rozpočet v súčasnosti pri financovaní výstavby slovenskej dopravnej infraštruktúry prím, treba si uvedomiť, že verejné zdroje sú značne obmedzené. Preto sa snažíme prilákať nové zdroje aj zo súkromnej sféry,“ dodal štátny tajomník.

Jednou z tém podujatia bola aj súčasná situácia na svetových trhoch v súvislosti s PPP projektmi. Štáty musia pri využívaní tejto formy financovania veľkých infraštruktúrnych projektov dôsledne posúdiť celú šírku prínosov, ale aj nákladov. „V náš prospech hrá unikátne know-how, ktoré sme získali napríklad pri nedávnom refinancovaní projektu rýchlostnej cesty R1,“ podotkol F. Palko.

Na základe doterajších výsledkov a skúseností možno povedať, že spolupráca súkromných a verejných firiem formou PPP je efektívna pri optimálnom rozdelení rizík projektu medzi verejného a súkromného partnera a taktiež pri získaní dostatočných zdrojov pre úspešnú realizáciu projektu, ktoré nemusia byť v danom čase k dispozícii v štátnej pokladnici.

Martin Kóňa
Hovorca Ministerstva dopravy,
výstavby a regionálneho rozvoja SR

jb;dn