18. marca 2015 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF SR: Odvodový úver má prvé výročie

BRATISLAVA 18. marca –

Odvodový úver nedávno oslávil „prvé narodeniny“. Tento program spustilo Ministerstvo financií SR v spolupráci so Slovenskou záručnou a rozvojovou bankou 15. februára 2014. Za 12 mesiacov fungovania bolo schválených 224 úverov v celkovej hodnote takmer 16 mil. eur.

Hlavným cieľom programu bolo zabrániť prepúšťaniu ľudí, ktoré by mohlo viesť k nárastu sociálnych výdavkov, napr. na podporu v nezamestnanosti alebo dávky v hmotnej núdzi. „Som rád, že sa nám úspešne darí napĺňať tento zámer a aj týmto spôsobom pozitívne ovplyvňovať zamestnanosť,“ uviedol štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc.

Odvodové úvery mohli malé a stredné firmy, ktoré čelia poklesu dopytu po ich produktoch alebo službách využiť aj tak, že si vyrovnajú staré podlžnosti voči Sociálnej poisťovni a zdravotným poisťovniam. Z celkového objemu schválených odvodových úverov vo výške 15,9 mil. eur firmy použili na splatenie záväzkov voči poisťovniam viac ako 2 mil. eur.

Celkovo za rok existencie programu schválila SZRB odvodový úver 224 firmám, ktoré zamestnávajú 6 907 ľudí. Priemerná výška schválených úverov dosahovala 71 406 eur. Najväčší podiel z celkového objemu čerpaných odvodových úverov pripadá na Žilinský, Banskobystrický a Nitriansky kraj.

„SZRB naďalej eviduje pretrvávajúci záujem o odvodový úver, preto máme záujem vyčerpať celý balík vyčlenený na tento produkt v objeme 22 mil. eur. V súčasnosti pokračujeme v zmysle uzatvorenej zmluvy s MF SR v jeho poskytovaní,“ povedal generálny riaditeľ SZRB Dušan Tomašec.

Tlačový odbor
Ministerstvo financií SR

jb

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami SNS: Kažimíra dobiehajú jeho vlastné pokusy