9. apríla 2014 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MDVRR SR: Slovensko láka čínskych turistov priamo v Pekingu

BRATISLAVA 9. apríla –

Slovensko má záujem o čínskych turistov. Práve v týchto dňoch zástupcovia Ministerstva dopravy výstavby a regionálneho rozvoja SR, ako aj Slovenskej agentúry pre cestovný ruch prezentujú krásy Slovenska na veľtrhu China Outbound Travel & Tourism Market, ktorý je určený výhradne pre zástupcov touroperátorov a odborných médií.

„Iba jedno percento zahraničných návštevníkov k nám prišlo z Číny, čo určite chceme v budúcnosti zmeniť. Slovensko je krásna krajina, ktorá má čínskym turistom čo ponúknuť,“ povedal priamo v Pekingu štátny tajomník ministerstva, František Palko. Podľa medzinárodných štatistík ročne vycestuje do zahraničia až 100 miliónov Číňanov.

Čínskym novinárom a touroperátom sa prezentuje predovšetkým región hlavného mesta a možnosti rekreácie vo Vysokých Tatrách. Reflektuje to záujmy čínskych turistov. Až 40 percent Číňanov preferuje totiž dovolenky v mestách, 23 percent zasa trávi svoje voľno na okružných cestách. V rámci pobytov v mestách prevažuje zábava, história a umenie, kultúrne akcie a nákupy. Prezentáciu Slovenska na tomto turistickom veľtrhu podporia aj sprievodné akcie. Konkrétne pôjde o projekt Taste of Slovakia – týždeň slovenskej kuchyne, ako aj o módnu prehliadku popredných slovenských tvorcov.

Cestovnému ruchu na Slovensku sa vlani darilo najlepšie za posledných päť rokov. Celkový počet turistov prekročil hranicu 4 miliónov, čo sa od 90. rokov podarilo dosiahnuť len raz, v predkrízovom roku 2008. Záujem o dovolenku na Slovensku rástol nielen u zahraničných, ale aj u domácich návštevníkov. Čo sa týka konkrétne turistov z Číny, v roku 2013 prišlo na Slovensko 15 882 čínskych turistov, ktorí u nás strávili 24 526 nocí. Počet prenocovaní medziročne vzrástol o 3,7 percenta.

Martin Kóňa
hovorca Ministerstva dopravy,
výstavby a regionálneho rozvoja SR

jb;dn