23. júna 2014 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MDVRR: Poriadok v území a jasné pravidlá výstavby sú prioritou

BRATISLAVA 23. júna –

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR (MDVRR SR) podporí 76 obcí dotáciou na spracovanie územnoplánovacej dokumentácie, ktorá poslúži ako základný dokument ich ďalšieho rozvoja. Na tento účel vyčlenilo MDVRR SR v tomto roku viac ako 583-tisíc eur.
„Naším zámerom je urobiť poriadok v území a dať ďalšej výstavbe v našich mestách a obciach jasné pravidlá,“ skonštatoval štátny tajomník MDVRR SR František Palko. Územnoplánovacia dokumentácia je kľúčová z hľadiska stavebného rozvoja miest a obcí, preto ministerstvo v porovnaní s minulým rokom zvýšilo finančnú podporu určenú na jej spracovanie, a to viac ako dvojnásobne. Kým v roku 2013 bolo na tento účel vyčlenených 180 000 eur a dotáciu získalo spolu 28 obcí, tento rok je to až 583 160 eur.
Územné plány budú podľa návrhu nového stavebného zákona, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní, v budúcnosti povinné. Cieľom je totiž stanoviť jednoznačné podmienky na územný rozvoj a umiestňovanie stavieb. „Do roku 2035 budú musieť mať podľa návrhu stavebného zákona všetky mestá a obce svoje územné plány, v čom sa ich budeme snažiť naďalej aj finančne podporovať,“ dodal F. Palko. V Slovenskej republike je aktuálne 2 891 obcí, z ktorých má svoju územnoplánovaciu dokumentáciu len 1 299.

Martin Kóňa
hovorca Ministerstva dopravy,
výstavby a regionálneho rozvoja SR

jb;dn