1. augusta 2014 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

Prepúšťanie v maďarskom závode Nokia sa dotkne aj Slovákov

BRATISLAVA 1. augusta – BRATISLAVA 1. augusta – Na základe doterajších informácií o avizovanom prepúšťaní v maďarskom závode Microsoft (predtým spol. Nokia.) v dôsledku jeho rušenia minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter zvolal rezortné koordinačné rokovanie za účasti vedenia Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, ako aj riaditeľov dotknutých Úradov práce v Komárne a v Nových Zámkoch. Podľa doterajších informácií by sa prepúšťanie malo dotknúť spolu 1 858 zamestnancov, z toho 675 Slovákov vrátane zamestnancov subdodávateľov, aj tých, ktorí sú v súčasnosti na PN a materskej.
Cieľom operatívneho stretnutia bola príprava preventívnych krokov slovenskej strany, ktoré v súčinnosti s kompetentnými na maďarskej strane zabezpečia v prípade hromadného prepustenia slovenských zamestnancov maďarského závodu aj maximálnu podporu a pomoc pri uplatnení všetkých nástrojov aktívnej politiky trhu práce, ktoré má rezort k dispozícií vrátane využitia finančných prostriedkov Európskeho sociálneho fondu.
Minister Ján Richter: „ Už dnes je možné konštatovať, aj vzhľadom na predbežný vývoj situácie , že spolupráca všetkých zainteresovaných plne funguje, problémom sa zaoberala aj EK prostredníctvom komisára pre zamestnanosť László Andora, aj nášho komisára Maroša Šefčoviča.“ Ako dodal: „Všetci zainteresovaní sú pripravení podať prepusteným zamestnancom pomocnú ruku.“
Riaditeľka UPSVR v Komárne ministra informovala o pokračujúcej komunikácii a spolupráci medzi úradmi práce na slovenskej a maďarskej strane.
Napriek tomu, že v tomto štádiu ešte nie sú k dispozícií všetky oficiálne informácie, ÚPSVR v Komárne v súčinnosti s ústredím práce pripravujú opatrenia, ktoré bude možné uplatniť v prospech slovenských občanov v prípade aktuálnosti hromadného prepúšťania.
Podľa získaných informácií v súčasnosti prebiehajú finálne rokovania medzi zväzom odborových organizácií v Maďarsku a vedením závodu, týkajúce sa predovšetkým výšky odstupného pre prepustených zamestnancov. Ďalší termín na dosiahnutie výsledkov vyjednávania si maďarské rokujúce strany stanovili na 12.8.2014.
Podľa vyjadrení maďarských vládnych aj odborových autorít sa už analyzujú možnosti ďalšieho uplatnenia prepustených zamestnancov priamo v regióne v rámci príbuzných profesií.
ÚPSVR a Úrad práce v Komárne budú naďalej v kontakte s maďarskými partnermi tak, aby boli o nových skutočnostiach, týkajúcich sa zamestnancov podniku Nokia, okamžite informovaní.
Medzitým Úrad PSVR Komárno po dohode s úradom práce v Maďarskej republike dočasne zriadi vysunuté pracovisko v priestoroch závodu za účelom priamej profesionálnej pomoci prepusteným slovenským občanom na základe ich individuálnej kvalifikačnej diagnostiky a požiadaviek.
Minister Ján Richter informoval všetkých prítomných, že najbližšie stretnutie sa uskutoční po 12.8.2014, kedy majú byť známe informácie o ďalšom vývoji situácie v spoločnosti.

Ďalšie kroky ÚPSVR Komárno:
Zapojí sa do organizácie burzy práce s partnerským úradom v Maďarskej republike
Pripraví ponuku voľných pracovných miest v okrese
Pre potenciálnych uchádzačov zabezpečí informačno-poradenské služby s ponukami voľných pracovných miest a s ponukami rekvalifikačných kurzov
Zabezpečí odborné poradenské služby zamerané na zisťovanie osobných predpokladov a schopností zamestnancov, vytvorenie osobnostného profilu klienta na určenie aktivít, opatrení a služieb na jeho začlenenie na trh práce
Zabezpečí ponuku iných aktívnych opatrení na trhu práce na podporu a pomoc pre prepustených zamestnancov firmy, ako je napríklad príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť
Úrad PSVR Komárno bude taktiež spolupracovať s najbližšími úradmi práce v okolí tak, aby dokázali umiestniť na trh práce čo najväčší počet ľudí

es;nr

Platforma People + Work Connect pomáha udržať zamestnanosť počas koronakrízy Prehľad najdôležitejších správ predchádzajúcich dní

Z kategórie Štátna správa