18. novembra 2016 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

PELLEGRINI: Pomohol odblokovať peniaze z eurofondov

BRATISLAVA 18. novembra –

Úrad vicepremiéra Pellegriniho pomohol odblokovať peniaze z eurofondov
Takmer pol miliardy eur z eurofondov k nám nakoniec predsa len dorazí. Európska komisia totiž Slovensku odblokovala hneď štyri pozastavené operačné programy. Konkrétne ide o OPIS, Výskum a vývoj, Zdravotníctvo a Bratislavský kraj.
Operačné programy boli zablokované z dôvodu rôznych pochybení či zle nastavených mechanizmov – vďaka dlhodobému úsiliu implementačných orgánov, ktoré úspešne koordinoval Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, sa však podarilo komisiu presvedčiť, aby peniaze uvoľnila.
„Úrad aktívne vyjednával so zúčastnenými aktérmi a hľadal riešenia v diskusiách s Európskou komisiou. Štátny rozpočet vďaka tomu nepocíti stratu,“ povedal vicepremiér Peter Pellegrini. Zároveň dodal, že riadiace orgány, zodpovedné za dotknuté operačné programy, môžu už teraz predložiť záverečné žiadosti o platbu.
Aby v budúcnosti k zablokovaniu platieb nedochádzalo, dala vláda úradu vicepremiéra právomoc krízovo riadiť dotknuté riadiace orgány. To v praxi znamená, , že úrad bude schvaľovať, priebežne monitorovať a vyhodnocovať tzv. záväzné plány. Tieto plány budú pre ministerstvá povinné a budú sa týkať kontrahovania, čerpania a dosahovania výsledkov v oblasti štrukturálnych fondov. Riadiace orgány – teda ministerstvá sa ich budú musieť držať. Ak sa im to nepodarí, môže nad nimi prebrať dočasnú správu práve úrad podpredsedu Pellegriniho. „ A to až do chvíle, kým neprijmú nápravné opatrenia,“ vysvetlil Pellegrini.

Komunikačný odbor
Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu

jb;dn

ITAPA AI & Robotics 2024: Umelú inteligenciu musíme vedieť regulovať. Pozor však, aby sme nezabili inovácie Zásoby pitného režimu do karanténnych centier a na hranice