1. augusta 2017 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MPSVR: Príspevok na financovanie sociálnej služby – upozornenie

BRATISLAVA 1. augusta –

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky každoročne finančne prispieva verejným aj neverejným poskytovateľom na prevádzkovanie sociálnej služby. Kompetentní sa môžu o tento finančný príspevok uchádzať počas nasledujúcich dvoch mesiacov.

Záujemcovia, teda verejní alebo neverejní poskytovatelia sociálnej služby, musia osloviť ministerstvo písomnou formou v termíne od 1.8. do 30.9. Na základe žiadosti im bude pridelená suma na nasledujúci rozpočtový rok.

Prax počas uplynulých rokov ukázala, že niektorí požiadali o finančný príspevok po termíne. Vznikli tým komplikácie, navyše bolo ohrozené poskytovanie sociálnej služby. Pokiaľ je totiž žiadosť podaná po zákonom stanovenom termíne, nemôže byť akceptovaná. Minister Ján Richter však napriek tomu intenzívne hľadal riešenie, ako zariadeniam pomôcť a predísť tak ich možnej likvidácii, čo sa napokon podarilo mimoriadnou cestou – z rezervy predsedu vlády SR.

Preto pripomíname, že dva mesiace sú dostatočne dlhým časom na to, aby subjekt požiadal o finančný príspevok a predišiel tak vystavovaniu klientov aj samých seba výrazným problémom.

V prípade verejných poskytovateľov ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny finančne participuje na chode nocľahární, útulkov, domovov na polceste, zariadení núdzového bývania, podporovaného bývania, zariadení dočasnej starostlivosti o deti, zariadení pre seniorov, zariadení opatrovateľskej služby, rehabilitačných stredísk, domovov sociálnych služieb, špecializovaných zariadení a denných stacionárov, v prípade neverejných poskytovateľov zasa na chode zariadení pre seniorov, zariadení opatrovateľskej služby, denných stacionárov či nocľahární.

Podrobnosti týkajúce sa podania žiadosti nájdu záujemcovia na https://www.mpsvr.sk/sk/rodina-socialna-pomoc/socialne-sluzby/poskytovanie-financnych-prispevkov/

Sociálne služby sú po decentralizácií od roku 2003 kompetenčne rozdelené medzi obce a mestá, resp. samosprávne kraje. Štát teda nemá priamy vplyv na poskytovanie sociálnych služieb. Napriek tomu však oblasť zákonných podmienok a financovania sociálnych služieb bola, je a bude pre nás prioritnou. Od nástupu Jána Richtera v roku 2012 ministerstvo práce postupne navýšilo výdavky na sociálne služby z 38 miliónov na viac ako 97 miliónov eur pre tento rok. Navyše v roku 2014 bola zo štátneho rozpočtu poskytnutá aj mimoriadna dotácia na dofinancovanie neverejných poskytovateľov sociálnych služieb v sume 10 miliónov eur.

Zároveň minister Ján Richter každoročne dohliada na samosprávy, ktoré majú zabezpečovanie a financovanie sociálnej služby vo svojej originálnej kompetencii, aby transparentne garantovali zvyšovanie vlastných rozpočtov na sociálne služby. Tým je priebežne zabezpečený nárast počtu miest v zariadeniach o tisíce. V tomto úsilí je potrebné pokračovať, keďže dopyt má stúpajúci trend vo všetkých oblastiach Slovenska.

Slováci sa ani po reforme o svojich 13 miliárd úspor v druhom pilieri stále príliš nezaujímajú TA3: Témy a hostia relácie V politike

Z kategórie Štátna správa