2. októbra 2015 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MH SR: Zasadnutie komisie pre spoluprácu medzi SR a Bieloruskom

BRATISLAVA 2. októbra –

Dňa 1. – 2. októbra 2015 sa v Minsku uskutočnilo 12. zasadnutie Zmiešanej komisie pre obchodno-hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu medzi Slovenskou republikou a Bieloruskou republikou.

Slovenskú delegáciu viedol štátny tajomník Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky Rastislav Chovanec. Na bilaterálonom rokovaní s námestníkom ministra zahraničných vecí Bieloruskej republiky Alexandrom Gurjanovom sa obaja partneri zhodli v otázkach potreby prehlbovania ďalšej spolupráce, najmä v odvetviach strojárstva, energetiky, cestovného ruchu, financií, certifikácie a vedy a techniky.

„Otvárajúci sa bieloruský trh sa stal napriek nedávnemu poklesu obchodnej výmeny pre slovenské firmy reálnou alternatívou pre vstup na trhy euroázijskej colnej únie v súvislosti s ruskými sankciami“, uviedol na rokovaní štátny tajomník Chovanec, ktorý tiež vyzdvihol významné postavenie strojárskeho a automobilového priemyslu v oboch krajinách a z toho vyplývajúci potenciál kooperačných príležitostí.

Na zasadnutí komisie sa zúčastnila aj štátna tajomníčka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Magdaléna Lacko-Bartošová, ktorá rokovala s rezortnými partnermi o.i. o otázkach spolupráce v oblasti sanitárnych a fytosanitárnych služieb a možnostiach spoločných projektov poľnohospodárskych výskumných ústavov. Počas zasadnutia sa uskutočnilo aj podnikateľské fórum organizované agentúrou SARIO a Bieloruskou obchodnou a priemyselnou komorou, na ktorom devätnásť slovenských a štyridsaťsedem bieloruských firiem hľadalo možnosti vzájomnej spolupráce.

Na záver zasadnutia štátny tajomník Chovanec konštatoval, že je „veľmi rád, že sme na rokovaniach dosiahli relevantné výsledky. V rámci podnikateľského fóra bolo podpísané memorandum o spolupráci medzi slovenskou spoločnosťou BOMAT a Oršanským regiónom Bieloruskej republiky. Takisto bola podpísaná dohoda medzi Eximbankou SR a jej bieloruským partnerom, spoločnosťou Beleximgarant, o zaistení exportných úverov. Táto dohoda uľahčí slovenským firmám získanie pre vývoz tovarov do Bieloruska.“

Najbližšie zasadnutie Zmiešanej Komisie je plánované na rok 2017, avšak už v budúcom roku sú či už agentúrou SARIO alebo regionálnymi obchodnými komorami sú pripravované viaceré podnikateľské misie smerujúce na bieloruský trh.

Miriam Žiaková
hovorkyňa MH SR

dn

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami Katolícka univerzita vykročila na ďalšiu misiu