14. augusta 2016 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF SR:Agentúra Fitch Ratings potvrdila Slovensku rating na úrovni A+

BRATISLAVA 14. augusta –

V piatok 12. augusta agentúra Fitch Ratings potvrdila Slovensku dlhodobý rating na úrovni A+ so stabilným výhľadom. Agentúra vo svojej ratingovej správe za hlavné pozitíva považuje najmä atraktívnosť Slovenska pre zahraničných investorov, stabilný bankový systém a členstvo v eurozóne.

V horizonte do roku 2018 očakáva agentúra Fitch hospodársky rast Slovenska na úrovni nad 3 % ročne, ktorý bude ťahaný najmä domácim dopytom vďaka zlepšujúcemu sa vývoju na trhu práce.

Agentúra taktiež očakáva, že fiškálna pozícia Slovenska sa bude zlepšovať. Dôjde k znižovaniu deficitu verejných financií na úroveň 1,6 % HDP v roku 2018 najmä vďaka zvýšeniu daňových príjmov v dôsledku rýchleho hospodárskeho rastu. S poklesom deficitu verejných financií a v kombinácii s hospodárskym rastom tak podľa očakávaní agentúry dôjde aj k znižovaniu verejného dlhu.

Pozitívnym rizikom pre výhľad ratingu by bola predovšetkým lepšia než očakávaná fiškálna pozícia a vyšší rast potenciálneho produktu. Naopak, rizikovým faktorom pre výhľad a udržanie ratingu by podľa agentúry bol náhly vonkajší šok pre ekonomiku, ktorý by výrazne zasiahol automobilový sektor.

Tlačový odbor
Ministerstvo financií SR

dn;me

Odporúčané články