20. novembra 2015 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF SR: Zákon roka dostal zelenú

BRATISLAVA 20. novembra –

Poslanci národnej rady schválili zákon roka. Za návrh štátneho rozpočtu na budúci rok hlasovalo 80 z celkovo 135 prítomných zákonodarcov. Proti návrhu bolo 42 poslancov a 13 sa zdržalo. Schválený rozpočet na rok 2016 počíta s príjmami vo výške 14,277 mld. eur, výdavkami v sume 16,247 mld. eur. Schodok hospodárenia by tak mal dosiahnuť 1,97 mld. eur.

Schválený zákon o štátnom rozpočte a rozpočet verejnej správy je z pohľadu udržateľnosti verejných financií prelomový. Schodok verejných financií by sa v budúcom roku mal znížiť pod 2 %, a mal by tak byť jedným z najnižších v histórii Slovenska.
K predloženému návrhu prijali poslanci aj dva pozmeňujúce návrhy. Jedným sa dopĺňa uznesenie národnej rady k návrhu rozpočtu v oblasti zdravotníctva, ktorým národná rada žiada vládu, aby garantovala dostatok zdrojov v zdravotníctve v súvislosti s legislatívou prijímanou pre túto oblasť na prebiehajúcej schôdzi národnej rady. Okrem toho sa vytvára rezerva na zlepšený výber daní vo výške 150 mil. eur. O sto miliónov sa zvýši rezerva na významné investície.

Rozpočet zároveň nastoľuje cestu k vyrovnanému rozpočtu v roku 2018, čo sa prejaví aj na poklese verejného dlhu. Návrh rozpočtu na roky 2016 až 2018 je plánom zodpovedného hospodárenia plne v súlade s európskymi pravidlami.

„Tento rozpočet vyjadruje stabilitu vývoja našej ekonomiky. Ekonomiky, ktorej sa darí a ktorú pozitívne hodnotia aj medzinárodné inštitúcie“, uviedol minister financií Peter Kažimír. Okrem iných zhodnotila rozpočet pozitívne aj Európska komisia, podľa ktorej je plne v súlade s prísnymi pravidlami Paktu stability a rastu. Toto hodnotenie okrem Slovenska dostali iba 4 krajiny spomedzi 16 hodnotených. Sú to Nemecko, Holandsko, Luxembursko a Estónsko.

Do diskusie o zákone roka sa s vystúpením zapojila viac ako dvadsiatka poslancov a zhruba rovnaký počet zákonodarcov mal faktické poznámky.

Tlačový odbor
Ministerstvo financií

qq

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami ITAPA Health & Care: Slováci dnes nevedia, aký poplatok zaplatia u lekára. S tým bude koniec