5. januára 2017 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF SR: Nová regulácia hazardu

BRATISLAVA 5. januára –

Novela zákona o hazardných hrách prináša zásadné zmeny, ktoré výrazným spôsobom zvyšujú ochranu spotrebiteľov. K hlavným zmenám patrí koncentrácia výherných prístrojov, videohier, a ruliet výlučne do herní, či zabránenie hrania hazardných hier ľuďom poberajúcim dávky v hmotnej núdzi, patologickým hráčom, alebo študentom VŠ so sociálnym štipendiom.

Zásadnou zmenou sprísnenia podmienok pre hazard, ktorá zabezpečí aj vyššiu ochranu spotrebiteľov už od začiatku tohto roka bude umiestnenie herní. Tie budú môcť byť len vo vybraných priestoroch, a to v hoteloch, penziónoch, nákupných centrách, budovách pre kultúru a verejnú zábavu. V bytových domoch bude môcť byť herňa umiestnená len ak s tým bude súhlasiť nadpolovičná väčšina všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov.

V priebehu roka 2017 budú prevádzkovatelia výherných prístrojov, videohier a ruliet povinní tento hazard presunúť do zákonom stanovených herní, inak im od roku 2018 licencia zanikne. „ Verím, že výsledkom týchto prísnych opatrení bude, že od budúceho roka hazard úplne zmizne z krčiem, pohostinstiev, či podobných prevádzok. Zároveň sa zvýši minimálny počet zariadení na prevádzkovanie hazardných hier, ktoré môžu byť v herni z 5 na 12 kusov“, uviedol minister financií Peter Kažimír.

Zmena nastane aj v propagovaní herní, konkrétne od apríla tohto roka bude zakázané označovanie herne reklamou, ktorá by upozorňovala na jej existenciu a nabádala k hraniu. Rovnako nebude môcť byť na vonkajších častiach herne reklama na alkoholické nápoje.

Novela zavádza od začiatku tohto roka zákaz vstupu do herní osobám mladším ako 18 rokov. Následne od 1.1.2019 budú mať hranie zakázané aj osoby evidované v tzv. registri vylúčených osôb. Pôjde o osoby, ktoré poberajú pomoc v hmotnej núdzi a osoby, ktoré s nimi žijú v spoločnej domácnosti, ďalej o osoby, ktoré sami požiadali o vylúčenie, o patologických hráčov, ako aj o študentov VŠ poberajúcich sociálne štipendium.

Novela zákona o hazarde zavádza možnosť obciam prostredníctvom všeobecne záväzného nariadenia (VZN) zakázať umiestnenie herne vo všetkých hoteloch, moteloch a penziónoch, vo všetkých budovách pre obchod a služby, vo všetkých budovách určených pre kultúru a na verejnú zábavu alebo v bytových domoch alebo aj vo všetkých uvedených budovách na jej území. Na prevádzkovateľa, ktorému bola udelená licencia pred prijatím VZN, sa nebude VZN vzťahovať až do skončenia platnosti jeho licencie.

Prísnejšie pravidlá zákon stanovuje aj pre prevádzkovateľov online hazardných hier, konkrétne pre subjekty bez licencie, ktoré jednak nemajú na svoju činnosť povolenie a zároveň ani neplatia na Slovensku dane. V prípade záujmu prevádzkovať online kurzové stávky však môžu požiadať o licenciu, inak bude k ich stránkam zamedzený prístup, resp. sa zamedzí platba na ich účet. O blokácii stránky a platieb bude rozhodovať súd. Blokovanie nelegálnych prevádzkovateľov online hazardu je bežné v sedemnástich krajinách EÚ a v Nórsku. Spolu s Českou republikou, ktorá prijala takúto legislatívu nedávno sa tak zaradíme medzi 20 európskych krajín, ktoré využívajú túto prax.

Komplexným orgánom dozoru sa od 1.1.2017 stáva Finančná správa SR (Finančné riaditeľstvo SR spolu s daňovými a colnými úradmi), ktorá bude mať všetky nástroje na efektívnejšiu kontrolu a sankcionovanie v tejto oblasti.

Tlačový odbor
Ministerstvo financií SR

su

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami Slováci sa rozhodli podporiť slovenskú firmu. Tá bezbolestne odhaľuje rakovinu. Pridať sa môže každý, navyše, so zaujímavým očakávaným výnosom