19. októbra 2016 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF SR: Minister financií o daniach a investíciách s krajinami EFTA

BRATISLAVA 19. septembra –

Minister financií SR Peter Kažimír dnes začína trojdňovú tour v štyroch krajinách Európskeho združenia voľného obchodu (EFTA) – Lichtenštajnsko, Švajčiarsko, Nórsko a Island. So svojimi partnermi bude rokovať aj o nadchádzajúcom novembrovom stretnutí ministrov financií členských štátov EÚ 28 s krajinami EFTA venovanému investíciám a problematike hospodárskeho rastu.

V rámci jednotlivých stretnutí bude minister okrem rezortných tém hovoriť aj o otázkach migrácie a aktuálnej situácii v súvislosti s Brexitom. Predmetom rozhovorov bude súčasný ekonomický vývoj na Slovensku a otázky súvisiace s prebiehajúcim predsedníctvom Slovenska v Rade EÚ.

Tour začína v stredu oficiálnou návštevou Lichtenštajnska, počas ktorej sa minister financií stretáva s predsedom vlády a ministrom financií Adrianom Haslerom. Rokovania následne pokračujú vo Švajčiarsku s federálnym ministrom financií Uelim Maurerom, kde bude rezonovať mimo iného aj globálny boj proti daňovým podvodom a úsilie zvyšovať transparentnosť a predvídateľnosť daňových prostredí.
„Počas rokovaní budeme hovoriť o témach týkajúcich sa vzájomnej spolupráce, daňových otázkach a náležitú pozornosť budeme venovať aj blížiacemu sa ministerskému dialógu, ktorý sa bude konať začiatkom 8. novembra v Bruseli“, uviedol minister financií Peter Kažimír.

Dialóg ministrov financií členských štátov EÚ 28 s krajinami EFTA sa koná každoročne na jeseň v rámci zasadania Rady ECOFIN.

Vo štvrtok nasleduje stretnutie s nórskou ministerskou financií Siv Jensenovou venovanému, okrem už spomínaných tém, aj vzájomnej podpore investícií v rámci EÚ. Slovensko tu otvorí aj otázku o pripravovanej dohode medzi EÚ a Nórskom v oblasti spolupráce v boji proti daňovým podvodom, špeciálne pri dani z pridanej hodnoty. Séria pracovných rokovaní vyvrcholí v piatok stretnutím s ministrom financií Islandu Bjarniom Benediktssonom.

Background
Čo je EÚ-EFTA Ministerský dialóg
– V rámci zasadaní Rady ECOFIN sa každoročne na jeseň koná dialóg ministrov financií členských štátov EÚ 28 s krajinami EFTA (Island, Lichtenštajnsko, Nórsko, Švajčiarsko).
– Počas predchádzajúcich dialógov ministri diskutovali: hospodársky rast, štrukturálne reformy; dohľad nad finančnými inštitúciami, finančná regulácia, koordinácia v oblasti finančných služieb, udržateľný rast, zamestnanosť; koordinácia v oblasti finančných služieb, ekonomický vývoj v Európe.
EFTA & EEA (European Economic Area)
– EFTA založené Štokholmskou konvenciou 4. januára 1960
– EEA je zložená z členských krajín EÚ, Nórska, Lichtenštajnska a Islandu. Združenie bolo vytvorené v roku 1994.
– EEA pokrýva oblasť štyroch slobôd – voľný pohyb tovaru (avšak poľnohospodárske výrobky a výrobky z rýb sú dohodou pokryté len vo veľmi obmedzenom rozsahu), voľný pohyb osôb, služieb a kapitálu. Švajčiarsko sa po zamietavom referende o tejto otázke rozhodlo dohodu neratifikovať.
– EEA dohoda sa nevzťahuje na spoločnú daňovú politiku EÚ. To znamená, že vzťahy najmä pokiaľ ide o priame dane sú upravené rôznymi bilaterálnymi zmluvami.

Tlačový odbor
Ministerstvo financií SR

dn;qq

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami ESG. Naliehavosť začína byť hmatateľná