20. júna 2016 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF SR: Dnešná aukcia dvoch štátnych dlhopisov opäť úspešná

BRATISLAVA 20. júna – Slovenská republika v dnešnej aukcii štátnych dlhopisov ponúkla na predaj dva štátne dlhopisy splatné v novembri 2023 a v januári 2027. Celková hodnota predaných dlhopisov bola 388 mil. eur pri celkovom dopyte až 678 mil. eur.

Pozitívny výsledok sa podarilo dosiahnuť najmä pri dlhopise 7,5 roka do splatnosti, kde boli menšie výnosy ako pri predchádzajúcom (prvom) predaji. U desaťročného benchmarkového dlhopisu naopak výnosy mierne vzrástli, k čomu prispeli najmä obavy z nervózneho trhu pred hlasovaním vo Veľkej Británii o Brexite. Napriek tomu sa podarilo dosiahnuť vysoký dopyt a zaujímavý výnos, a teda s celkovými výsledkami aukcie je Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity veľmi spokojná.

Nakoľko viac ako polovicu dlhopisov kúpili zahraniční investori, znovu sa potvrdil záujem investorov o dlhopisy Slovenskej republiky. „Je to prejav stability a dôveryhodnosti Slovenskej republiky v očiach domácich aj zahraničných investorov“, uviedol minister financií Peter Kažimír. Získané finančné prostriedky budú slúžiť na krytie dlhu.

Dnes sa prvýkrát uskutočnila aj nekonkurenčná aukcia, kde Slovenská republika predala ešte dlhopisy v menovitej hodnote 40,8 milióna eur. Nekonkurenčná aukcia by mala byť v budúcnosti štandardným doplnkom konkurenčnej aukcie.

Tlačový odbor
Ministerstvo financií SR

dn

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami Známi influenceri motivujú študentov aby nefajčili. Ale inak