7. októbra 2015 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MDVRR: Využili sme viac ako 700 miliónov eur z európskych zdrojov

BRATISLAVA 7. októbra –

Na dopravné projekty sme v lete využili viac ako 700 miliónov eur z európskych zdrojov

Peniaze z fondov Európskej únie dnes dynamicky prúdia do projektov, ktoré skvalitňujú dopravu na Slovensku. Operačný program Doprava (OPD) má po lete veľmi úspešnú bilanciu čerpania. Od júna do začiatku októbra dosiahol OPD čistý nárast čerpania 709 060 973 eur (len zdroje EÚ), čo radí operačný program pod gesciou ministerstva dopravy medzi najúspešnejšie v končiacom finančnom rámci.

„Zvýšená dynamika čerpania je výsledkom opatrení, ktoré prijala Európska komisia, vláda SR a naše ministerstvo. Dnes máme vyčerpaných takmer 90 percent alokovaných peňazí a plán nastavený tak, že nepredpokladáme prepadnutie ani jediného eura. Počas funkčného obdobia tejto vlády sa nám podarilo rozostavať vyše sto kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest. Do konca volebného obdobia je reálne uzavrieť ešte diaľničné tendre v celkovej dĺžke takmer 30 kilometrov, ktoré budú financované už z nových eurofondov. Máme pripravený dostatočný zásobník projektov na nové obdobie, aby sme začali čerpať plynule od začiatku,“ povedal minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek.

Opatrenia ministerstva dopravy zásadne zlepšili ukazovatele zazmluvnenia aj čerpania OPD. Od 1. júna 2015 do 7. októbra dosiahol OPD čistý nárast čerpania európskych zdrojov 709 060 973 eur. Za obdobie letných mesiacov (júl, august a september) bol dosiahnutý nárast čerpania 585 996 676 eur , t. j. v priemere takmer 200 mil. eur mesačne. Certifikované čerpanie k 7. 10. 2015 predstavuje 2 784 106 110,09 eur (EÚ zdroj), t. j. 88,10 % alokácie OPD. Operačný program Doprava je v súčasnosti plne odblokovaný a platby z fondov EÚ sú plynulé a bez obmedzení.

Bilancia OPD k októbru 2015

– 140 projektov realizovaných doteraz, z toho 109 investičných (33 v užívaní, 76 ešte v realizácii)

CESTY:

– Doteraz postavených 80,8 km diaľnic a rýchlostných ciest (D=38,55 km; RC=42,25 km), do konca roku 2015 bude dostavaných ešte 51 km diaľnic a rýchlostných ciest (D=29,76 km; RC=21,14 km).

– Takmer 680 km nových a zmodernizovaných ciest I. triedy.

ŽELEZNICE:

– Zo zdrojov OPD boli zmodernizované trate v dĺžke 74,3 km; do konca roka 2015 pribudne ďalších 5,3 km.

– Vďaka OPD pribudlo 61 nových vlakových súprav, realizuje sa nákup 27 nových vozňov a modernizuje 67 vozňov a 21 rušňov.

– Až 50 % regionálnej dopravy na nových moderných vlakoch.

LEPŠIA MHD V BRATISLAVE:

– 45 nových klimatizovaných električiek a 120 trolejbusov do konca tohto roka, väčšina už jazdí.

– Viac ako 5 km nových a zmodernizovaných električkových tratí do konca roka, vrátane unikátneho projektu rekonštrukcie Starého mosta.

– Ide o projekty namiesto megalomanskej stanice v BA plánovanej bývalým vedením, ktorú by nám Brusel nikdy nepreplatil.

MODERNEJŠIA MHD V KOŠICIACH:

– 33 nových električiek do konca roka (26 už jazdí).

– Takmer 10 km zmodernizovaných električkových tratí.

– Moderný terminál integrovanej dopravy v Moldave n/Bodvou.

Najúspešnejšie projekty OPD doteraz: D1 Sverepec- Vrtižer, Nové vlaky I. a II., modernizácia železničnej trate Nové Mesto nad Váhom-Zlatovce (s tunelom cez Turecký vrch) a T. Teplá – Beluša, R1 Žarnovica- Šášovské Podhradie, D1 Dubná Skala- Turany, D3 Hričovské Podhradie – Žilina Strážov.R4 Košice – Milhosť.

Martin Kóňa
hovorca Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR

jb;qq

MDVRR: Plavba na Dunaji je naďalej do odvolania pozastavená MDVRR: Záujem o Slovensko prevyšuje očakávania