21. októbra 2015 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MDVRR: Taliansko spoznáva krásy Slovenska

BRATISLAVA 21. októbra –

Taliansko spoznáva krásy Slovenska

Rím (21. októbra 2015) – Taliansko bude objavovať krásy Slovenska. S cieľom predstaviť slovenské mestá a podporiť turizmus na Slovensku sa dnes v Ríme konal workshop za účasti predstaviteľov ministerstva dopravy, Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) a ministra kultúrneho dedičstva a cestovného ruchu Talianskej republiky Daria Franceschiniho. Podujatie nadväzuje na mediálnu kampaň, ktorú vysiela talianska televízia RAI s názvom „Slovensko – Krajina priateľov.“ „S radosťou môžem konštatovať, že záujem turistov z Talianska o Slovensko z roka na rok stúpa. V minulom roku navštívilo Slovensko 50-tisíc talianskych turistov. Za prvých šesť mesiacov tohto roka to bolo už viac ako 20-tisíc dovolenkárov, čo je medziročný nárast o 17 percent,“ uviedol v príhovore štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR František Palko. Talianski turisti tiež na Slovensku v tomto roku trávili v priemere viac nocí, pričom nárast predstavuje takmer 14 percent. Krajine na Apeninskom polostrove patrí v prvom polroku 2015 ôsme miesto v rebríčku zahraničnej návštevnosti Slovenska. Celkom 70 prítomných talianskych tour operátorov, cestovné agentúry, hotelieri aj zástupcovia médií mali možnosť počas prezentácie spoznať päť hlavných turistických miest Slovenska – Bratislava, Košice, Nitra, Trnava a Banská Štiavnica, aj keď zatiaľ len virtuálne prostredníctvom 3D premietania. Súčasťou bola tiež ochutnávka typických slovenských špecialít. „Slovensko má obrovský potenciál a veľké množstvo prírodných, kultúrnych, náboženských, ale aj technických pamiatok na malom území. Samozrejme, toto stretnutie nestačí na menovanie všetkých. Preto, ako hovorí staré slovenské porekadlo, je lepšie raz vidieť ako stokrát počuť,“ dodal F. Palko. Na podporu aktívneho cestovného ruchu SR s Talianskom už v najbližšom čase talianski novinári a predstavitelia cestovných kancelárií zavítajú na Slovensko osobne.

Martin Kóňa
hovorca Ministerstva dopravy,
výstavby a regionálneho rozvoja SR

jb;dn