22. mája 2014 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MDVRR SR: Do práce na bicykli

BRATISLAVA 22. mája –

Do práce na bicykli jazdí súťažne vyše 1 500 cyklistov

Prvý celoslovenský ročník podujatia Do práce na bicykli vstupuje do finále. Už len týždeň bude vyše 1 500 cyklistov z tridsiatky slovenských miest súťažiť o to, kto najazdí najviac kilometrov alebo jázd. Najúspešnejších ocení aj Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky. Súťaž má motivovať ľudí, aby využili na každodenné dochádzanie do práce bicykel. Ide totiž o ekologickú a zdravú formu dopravy, ktorá značne odľahčí mestá od negatívnych vplyvov individuálnej automobilovej dopravy. „Prvý celoslovenský ročník vzbudil mimoriadny záujem. Zapojilo sa 1 507 mužov a žien z najrôznejších kútov Slovenska a s rôznymi profesiami. Počnúc mládežou dochádzajúcou do škôl, cez zamestnancov súkromných firiem až po zamestnancov mestských úradov či mestskej polície,“ povedal národný cyklokoordinátor z ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Peter Klučka. Súťaž sa koná v 30 slovenských mestách, v rámci ktorých súťaží 473 tímov. Ich úlohou je v priebehu mája najazdiť do práce a z práce čo najviac jázd alebo kilometrov. „Najviac účastníkov je prirodzene vo veľkých mestách ako Bratislava, Banská Bystrica či Košice. No zahanbiť sa nedali ani menšie mestá ako Senec či Stará Ľubovňa,“ dodal P. Klučka. Organizáciu, priebeh i vyhodnotenie súťaže na úrovni miest a ceny pre súťažiacich bude zabezpečovať každé zúčastnené mesto vo vlastnej réžii. Následne ministerstvo vyhodnotí súťaž na celoslovenskej úrovni a ocení tých, čo najazdili najviac kilometrov alebo absolvovali najväčší počet jázd. Vecnú cenu získa aj najúspešnejšie mesto.

Martin Kóňa
hovorca Ministerstva dopravy,
výstavby a regionálneho rozvoja SR

jb;dn