27. novembra 2014 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MDVRR: Podpora internetu

BRATISLAVA 27. novembra –

F. Palko: Je nevyhnutné podporovať otvorený a nediskriminačný internet

Internet musí aj naďalej ostať otvorenou a nediskriminačnou platformou pre všetkých používateľov. Tak znel odkaz ministrov pre telekomunikácie a informačnú spoločnosť členských štátov EÚ. Na zasadnutí Rady ministrov v Bruseli obhajoval záujmy Slovenska štátny tajomník ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja František Palko. „Z otvoreného a nediskriminačného internetu môže Slovensko výrazne ťažiť. Je však potrebné zabrániť tomu, aby sa internet dostal do vplyvu niektorých vlád alebo veľkých spoločností. To by mohlo obmedziť slobodný prístup k informáciám a ohroziť ekonomicko-sociálnu prosperitu,“ povedal F. Palko.
Rozvoj internetu predstavuje otvorený proces, do ktorého sa zapájajú tisíce ľudí z verejného a súkromného sektora, občianskej spoločnosti, technickej komunity a z akademickej sféry z celého sveta. „Silné internetové hospodárstvo vytvára predpoklady pre zabezpečenie rastu a konkurencieschopnosti. Napríklad na Slovensku už dnes na každé pracovné miesto vytvorené v tradičnom priemysle pripadá viac ako dvojnásobok pracovných miest, ktoré vznikli vďaka internetovým technológiám,“ pripomenul štátny tajomník.
Pokračovanie tohto trendu bude podľa F. Palka možné jedine v situácii, ak internet ostane otvorenou platformou pre všetkých, teda pre poskytovateľov služieb i používateľov. „Je nutné zabrániť snahám zameraným na kontrolu infraštruktúry internetu alebo obsahu poskytovaného na internete, bez ohľadu na to, či ide o pokusy vlád alebo súkromných spoločností. Takéto snahy by totiž mohli ohroziť obrovský ekonomický, ako aj prodemokratický potenciál, ktorý sa s internetom spája,“ dodal štátny tajomník.
V rámci diskusie k vytváraniu jednotného európskeho telekomunikačného trhu F. Palko podporil zníženie roamingových poplatkov. Zdôraznil, že bude potrebné nastaviť pravidlá trhu tak, aby nedošlo k zníženiu investícií do sietí, ako aj zaistiť, aby v dôsledku veľkoobchodnej regulácie nedošlo k negatívnemu tlaku na maloobchodné ceny domácich služieb.

Martin Kóňa
hovorca Ministerstva dopravy,
výstavby a regionálneho rozvoja SR

jb;dn