8. júla 2016 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MDVRR: Petržalčania budú jazdiť električkami aj vďaka eurofondom

BRATISLAVA 8. júla –

Po 55 rokoch dorazí do najväčšieho bratislavského sídliska opäť električka. Vďaka nej sa Petržalčania dostanú rýchlo a ekologicky priamo do centra mesta. Európska únia prispela na nový Nosný systém mestskej hromadnej dopravy, prevádzkový úsek Janíkov dvor – Šafárikovo námestie cez Operačný program Doprava viac ako 60 miliónmi eur.

„Ľudia tento projekt vnímajú predovšetkým cez vynovený most, ale najzásadnejšou zmenou bude úplne nový spôsob dopravy z a do najväčšieho sídliska na Slovensku,“ povedal Roman Brecely, minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja počas slávnostného spustenia prevádzky tejto trate. Nová električková trať umožní Petržalčanom cestovať do centra mesta rýchlo a pohodlne bez ohľadu na situáciu na cestách. Zároveň by mala pomôcť zvýšiť záujem o verejnú osobnú dopravu v hlavnom meste.

Výstavba električkovej trate do Petržalky bola odštartovaná na konci roku 2013. Súčasťou projektu bola aj rekonštrukcia Starého mosta, ktorý bol pre chodcov sprístupnený už v máji, teraz po ňom začne premávať aj električka. Druhá časť projektu, dobudovanie električkovej trate v úseku Bosákova – Janíkov dvor, je plánovaná z eurofondov. Projekt sa bude uchádzať o príspevok z nového Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 – 2020.

Karolína Ducká
Hovorkyňa Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR

dn

MDVRR: Plavba na Dunaji je naďalej do odvolania pozastavená MDVRR: Záujem o Slovensko prevyšuje očakávania