1. februára 2015 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MDVRR: Oddnes jazdia pravidelní cestujúci železnicou za polovicu

BRATISLAVA 1. februára –

Každý, kto si oddnes kúpi týždenný alebo mesačný lístok na vlak, zaplatí iba polovicu obvyklej ceny. Rezort dopravy tak napĺňa rozhodnutie, ktorým chce Vláda SR podporiť mobilitu pracovnej sily a pomôcť ľudom, ktorí pravidelne jazdia do práce vlakom. Rodinné rozpočty ľudí dochádzajúcich za prácou vlakom si tak môžu prilepšiť o stovky eur ročne.

„Našim cieľom je podporiť mobilitu pracovnej sily tak, aby viac ľudí využívalo vlaky na pravidelné cestovanie do a z práce a aby práve cestovné náklady neboli brzdou, ktoré bránia ľudom cestovať za prácou,“ povedal minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek.

Vďaka tejto zmene ročne ušetrí každý, kto pravidelne jazdí medzi Žilinou a Považskou Bystricou zhruba 407 eur a úspora na približne 50 kilometrov dlhej trati medzi Trebišovom a Košicami je 638 eur. Na trati medzi Bratislavou a Novými Zámkami dokáže pracujúci takto ušetriť 1 056 eur.

V minulom roku tento typ zliav použilo viac ako 5 miliónov prepravených cestujúcich. Päťdesiatpercentné vlaky na železnici môže využiť každý, kto si kupuje mesačné alebo týždenné lístky na trate, v dĺžke do 210 kilometrov.

Martin Kóňa
hovorca Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR

qq

MDVRR: Plavba na Dunaji je naďalej do odvolania pozastavená MDVRR: Záujem o Slovensko prevyšuje očakávania