18. marca 2015 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MDVRR: Brusel nám preplatí diaľnicu pri Ružomberku

BRATISLAVA 18. marca –

Ďalšia dobrá správa z Bruselu: Európska únia prispeje Slovensku z eurofondov na dôležitý cestný projekt. Ide o výstavbu úseku diaľnice D1 Hubová – Ivachnová, ktorý je obchvatom mesta Ružomberok. Motoristom začne slúžiť už o dva roky. Súhlasné stanovisko znamená, že Európska únia Slovensku preplatí 169 204 058 eur z celkových oprávnených nákladov projektu, zvyšok je hradený zo štátneho rozpočtu.

„Dnes máme v rukách čerstvé rozhodnutie o preplatení ružomberskej diaľnice. Ide o jeden z posledných úsekov na diaľnici D1, ktorá spája východ a západ našej krajiny. Už o dva roky prestanú prúdiť cez mesto desaťtisíce áut a cesta zo Žiliny do Tatier, Popradu a ďalej na východ bude zasa o niečo kratšia, ale najmä bezpečnejšia a plynulejšia,“ povedal minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek. Ako dodal, „po náročných niekoľkomesačných rokovaniach s Európskou komisiou sa nám vo februári podarilo zabezpečiť peniaze na rýchlostnú cestu R2 Pstruša – Kriváň i na nákup 120 bratislavských trolejbusov. Je veľmi reálne, že v najbližších týždňoch budeme mať schválený aj projekt R2 Zvolen – Pstruša. Je to veľký úspech, pretože sú to stovky miliónov eur, ktorými Európska únia prispieva k rýchlejšej a bezpečnejšej doprave na Slovensku“.

O úseku D1 Hubová – Ivachnová:
Úsek sa začína v križovatke Hubová, kde nadväzuje na pripravovaný úsek D1 Turany – Hubová. Končí sa pri obci Ivachnová a pokračuje ťahom D1 Ivachnová – Liptovský Mikuláš. Prostredníctvom križovatiek je zabezpečené prepojenie diaľnice s cestou I/59 smerom na Oravu a mesto Ružomberok.

Celková dĺžka úseku: 15,280 km
Počet mostov: 21
Tunel Čebrať: dĺžka tunelovej rúry 2 km
Projekt bude fázovaný – to znamená, že bude financovaný z programového obdobia 2007-2013 (Operačný program Doprava) a z programového obdobia 2014 – 2020 (Operačný program Integrovaná infraštruktúra).

Martin Kóňa
hovorca Ministerstva dopravy,
výstavby a regionálneho rozvoja SR

jb;qq