Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
24. októbra 2013 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MDVRR: Refinancovaním PPP ušetríme minimálne 130 miliónov

BRATISLAVA 23. októbra (SITA) –

J. Počiatek: Refinancovaním PPP ušetríme minimálne 130 miliónov

Upraveným financovaním prvého slovenského PPP projektu, rýchlostnej cesty R1 Pribina, ušetrí Slovensko desiatky miliónov eur. Model refinancovania, ktorý dnes vláde predložil minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek, počíta s nahradením doterajších úverov výhodnejším modelom projektových dlhopisov. To štátu umožní ušetriť ročne milióny eur.

„Presnú sumu bude možné oznámiť až po finančnom uzatvorení celého projektu, ale predbežne počítame, že týmito krokmi sa ušetrí minimálne 130 miliónov eur,“ povedal minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja J. Počiatek. Podľa predpokladov rezortu dopravy sa podarí celú operáciu uzavrieť do konca novembra tohto roku. „Ak sa nám to podarí, tak to bude vynikajúce vysvedčenie nielen pre tento projekt, ale aj pre Slovensko, pretože sa tým potvrdí aj kredibilita a dôvera, ktorú má Slovensko v očiach medzinárodných investorov,“ dodal J. Počiatek.

Navrhnutý model financovania bol vypracovaný v spolupráci s koncesionárom Granvia a dvomi renomovanými svetovými finančnými inštitúciami – Deutsche Bank a HSBC. Navrhnutý model financovania využíva priaznivú situáciu na finančných trhoch a počíta s kompletným nahradeným pôvodného úveru novými zdrojmi, ktoré sa získajú emisiou projektových dlhopisov s 26-ročnou splatnosťou. O ich kúpu je podľa predbežného testovania Deutsche Bank na trhu záujem. Rating týchto dlhopisov je renomovanou ratingovou agentúrou Standard & Poor´s odhadnutý na úrovni BBB+. Takéto pozitívne ratingové hodnotenie znamená, že by sa dlhopisy mali predávať za výhodnejších podmienok.

Rýchlostná cesta R1 Pribina je doteraz jediný slovenský cestný PPP projekt financovaný aj postavený súkromnou spoločnosťou. Ide o vyše 50-kilometrový úsek rýchlostnej cesty R1 medzi Nitrou a Tekovskými Nemcami a severný obchvat Banskej Bystrice.

Martin Kóňa
hovorca Ministerstva dopravy,
výstavby a regionálneho rozvoja SR

Vyhlásenia a oznamy je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: prservis@sita.sk .

jb

K téme

MDVRR: Plavba na Dunaji je naďalej do odvolania pozastavená MDVRR: Záujem o Slovensko prevyšuje očakávania

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Štátna správa

SITA.sk

© Použitie akýchkoľvek materiálov z tejto stránky je dovolené bez obmedzení.