3. apríla 2012 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

ÚRSO: Kontrola fotovoltických elektrární

BRATISLAVA 3. apríla (SITA) –

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví skontroloval v minulom roku z vlastnej iniciatívy 404 fotovoltických elektrární. Kontrola bola zameraná na zistenie skutočného stavu v ich inštalovaní.

Úrad oznamuje, že začal novú kontrolu všetkých viac ako 1 200 inštalovaných fotovoltických elektrární, vrátane už skontrolovaných. Podnetom boli informácie z rozličných zdrojov o väčších či menších podvodoch, nekorektných postupoch pri ich výstavbe, inštalácii a poskytovaní údajov. Situácia v oblasti fotovoltiky vyvolávala oprávnené pochybnosti o súlade deklarovaných zámerov s realitou. Z hľadiska celospoločenských cenových dopadov ide o oblasť veľmi citlivú a vyžadovala si razantný zásah regulátora. Komplexná a hĺbková kontrola za účasti pracovníkov úradu a súdnych si znalcov sa preto zameria aj na technické stránky budovania fotovoltických zdrojov a súlad technických parametrov zdrojov s nahlásenými údajmi v cenovom konaní.

Úrad na základe svojich skúseností predpokladá, že dôsledná kontrola odhalí ďalšie nedostatky v inštalovaní a produkcii fotovoltických elektrární. V neposlednej miere napomôže ozdraveniu pomerov vo fotovoltike a oddeleniu čestných podnikateľov od ich nepoctivo konajúcich konkurentov.

Produkcia fotovoltických elektrární je dotovaná všetkými odberateľmi elektriny na Slovensku a má preto značný vplyv na tarifu za prevádzkovanie systému, ktorá sa významnou mierou podieľa na koncovej cene elektriny. Výsledky kontroly úradu budú mať za následok zníženie nákladov na výrobu elektriny z obnoviteľných zdrojov a tým aj ceny elektriny pre všetkých spotrebiteľov.

Miroslav Lupták
hovorca ÚRSO

jb;dn

Slovakia Energy končí na slovenskom trhu Slovenská energetika sa pripravuje na inovácie, pomôcť má aj nový regulačný sandbox ÚRSO