17. augusta 2012 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

Projekt NASES ušetrí čas a zefektívni komunikáciu s úradmi

BRATISLAVA 17. augusta – Projekt, ktorý umožní zrýchlenie, zjednodušenie a zefektívnenie komunikácie občanov, podnikateľských subjektov s úradmi a inštitúciami verejnej správy, pripravila Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES). Vďaka Národnému projektu Elektronické služby spoločných modulov budú môcť občania a podnikatelia komunikovať s úradníkmi cez internet z pohodlia domova prostredníctvom jediného prístupového miesta, ktorým je Ústredný portál verejnej správy (UPVS). Služby budú dostupné 24 hodín 7 dní v týždni.
Občan či podnikateľ bude môcť prostredníctvom UPVS požiadať o služby, pre ktoré dnes musí navštevovať konkrétny úrad alebo inštitúciu. Portál umožní aj platby za takéto služby. Orientácia bude podľa príslušných životných situácií – portál sa tak stane sprievodcom pre konkrétne riešenie. Bude stačiť iba vyplniť elektronický formulár a elektronicky ho podať na príslušnú inštitúciu bez nutnosti jej návštevy.
Ak bude chcieť občan alebo podnikateľ využívať výhody elektronickej komunikácie prostredníctvom tohto portálu, najjednoduchším spôsobom bude jeho registrácia priamo na portáli. Týmto spôsobom získa vlastnú elektronickú schránku – eDesk, ktorá sa stane miestom pre doručovanie správ a rozhodnutí.
Spustením projektu sa Slovensko dostane o ďalší krok vpred v elektronizácii verejnej správy a rozvoji elektronických služieb. Cieľom je postupné uvádzanie jednotlivých služieb do praxe. Projekt má byť ukončený v apríli 2014.
Na projekt sú vyčlenené finančné prostriedky vo výške 22 452 000 eur (nenávratný finančný príspevok), z ktorých väčšia časť je hradená z rozpočtu Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu informatizácia spoločnosti (OPIS).

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR

es;nr

Bebbo – mobilná aplikácia UNICEF pre rodičov detí od 0 do 6 rokov Roman Kýr z Henklu: Zmenami v portfóliu reagujeme na ekologické výzvy aj náladu spotrebiteľov

Z kategórie Štátna správa