6. októbra 2016 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MPSVR: Vysvetlenie procesu správneho konania v prípade RS Čistý deň

BRATISLAVA 6. októbra –

Vzhľadom na to, že v médiách sa, napriek systematickému vysvetľovaniu zo strany MPSVR SR, objavujú dezinterpretácie ohľadom procesu správneho konania v prípade Resocializačného strediska Čistý deň, n.o. Galanta, chceme aj touto cestou celý proces ešte raz objasniť.

Na základe odporúčania akreditačnej komisie MPSVR SR zo dňa 14. 9. 2016 začalo MPSVR SR, ako správny orgán vo veciach akreditácií (akreditačná komisia nie je správny orgán), nasledujúci pracovný deň, t.j. 16. 9. 2016 (dňa 15. 9. 2016 bol štátny sviatok) konanie o zrušení akreditácie Resocializačnému stredisku Čistý deň, n.o. Galanta. V zmysle Správneho poriadku (zákon č. 71/1967 Zb.) bol o tom upovedomený účastník správneho konania – t.j. resocializačné stredisko Čistý deň, n.o. Galanta. Účastníkovi konania bola zároveň daná 4-dňová lehota na vyjadrenie (nie na odvolanie) odo dňa doručenia oznámenia o začatí konania. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny však do dnešného dňa nemá spätnú väzbu – ani v podobe vyjadrenia účastníka konania (RS Čistý deň), ani v podobe oznamu o nedoručení zásielky, a ani v podobe vykázaného doručenia zásielky. Podľa zákona o správnom konaní, ak nemožno doručiť písomnosť právnickej osobe na adresu, ktorú uviedla alebo je známa, ani na adresu jej sídla uvedenú v obchodnom registri alebo v inom registri, v ktorom je zapísaná, a jej iná adresa nie je správnemu orgánu známa, písomnosť sa považuje po troch dňoch od vrátenia nedoručenej zásielky správnemu orgánu za doručenú, a to aj vtedy, ak ten, kto je oprávnený konať za právnickú osobu, sa o tom nedozvie. Správny orgán má následne lehotu max. 60 dní na rozhodnutie, či akreditáciu odníme alebo ponechá (od doručenia vyjadrenia alebo od uplynutia trojdňovej lehoty od vrátenia nedoručenej zásielky v prípade, že nebude zásielka doručená alebo odo dňa kedy bude oznámenie doručené v prípade ak sa účastník konania nevyjadrí). Proti tomuto rozhodnutiu správneho orgánu je možné podať odvolanie (v tomto prípade, keďže koná ústredný orgán štátnej správy, sa odvolanie volá rozklad) v 15-dňovej lehote. Odkladný účinok odvolania je v tomto prípade vylúčený, t.j. v prípade, ak sa správny orgán rozhodne, že odníme akreditáciu, a účastník konania nebude s rozhodnutím súhlasiť a odvolá sa, rozhodnutie nebude ešte právoplatné, ale aj napriek tomu bude vykonateľné.

Vzhľadom na zákonom ustanovenú kompetenciu pre vedúceho ústredného orgánu štátnej správy, v tomto prípade ministra, rozhodovať v druhom stupni, nie je možné, aby minister rozhodoval v 1. stupni. Táto zásada je zakotvená aj v § 6 ods. 2 správneho poriadku. Inými slovami povedané, minister práce, sociálnych vecí a rodiny môže do procesu zasiahnuť až v odvolacom konaní a urobiť záverečné rozhodnutie.

tlačový odbor
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR

dn

Nárok na štátnu pomoc so splácaním hypoték má menšina ľudí, brzdia ju najmä dve podmienky Slováci sa ani po reforme o svojich 13 miliárd úspor v druhom pilieri stále príliš nezaujímajú