28. júla 2017 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MPRV: Záujem o potravinársku Značku kvality SK stúpa

BRATISLAVA 28. júla –

Značkou kvality SK sa pýši už 1267 domácich potravín od 158 slovenských výrobcov. Medzi spotrebiteľmi ide o najznámejšie označenie kvality a pôvodu potravín.

Pribudlo 79 výrobkov s označením Značky kvality SK od 29 slovenských výrobcovMedzi spotrebiteľmi ide o najrenomovanejšie označenie kvality a pôvodu potravínGarancia pôvodu potravín a procesu výroby na Slovensku„To, že je na obale potraviny uvedené ‘vyrobené na Slovensku‘, ešte nemusí znamenať, že ide naozaj o naozaj slovenský produkt. V skutočnosti to môže byť na Slovensku iba zabalené a jednotlivé zložky môžu pochádzať z rôznych kútov sveta. Ak chcete mať istotu, že výrobok pochádza naozaj zo slovenských surovín, kupujte potraviny, ktoré majú na obale uvedené logo Značky kvality SK,“ vysvetľuje Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Značka kvality SK je označenie, ktoré agrorezort udeľuje poľnohospodárskym a potravinárskym produktom. Ak je výrobok označený logom „Značka kvality SK“, znamená to, že minimálne 75% tvorí podiel domácej suroviny a všetky fázy výrobného procesu sa musia uskutočňovať na území Slovenskej republiky. Skladba potraviny musí byť doložená laboratórnymi skúškami. Ak má výrobok nadštandardné vlastnosti, má právo používať zlaté logo „Značka kvality SK Gold“.

Medzi spotrebiteľmi toto označenie patrí medzi najznámejšie označenia kvality a pôvodu potravín. Vyplýva to z reprezentatívneho celoslovenského prieskumu verejnej mienky, ktorý pre MPRV SR vypracovala agentúra A.K.O. Podľa prieskumu 38% percent spotrebiteľov sa riadi pri nákupe špeciálnym označením kvalitných potravín a pre 61% z nich je najznámejšia Značka kvality SK.

V tých dňoch zasadala na MPRV SR odborná komisia na posudzovanie a udeľovanie nových žiadostí Značky kvality SK. Prihlásených bolo 31 spoločností, ktoré žiadali o udelenie značky na 89 kvalitných slovenských výrobkov. „Komisia rozhodla o udelení Značky kvality SK pre 79 výrobkov od 29 výrobcov z čoho za nadštandardné kvalitatívne vlastnosti bola udelená Značka kvality SK Gold 36 výrobkom od 14 výrobcov,“ uviedol Milan Lapšanský, predseda komisie a zároveň generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu na MPRV SR. „Kvalitatívna úroveň posudzovaných potravín výrazne vzrástla a výrobcovia sa zlepšili aj v grafickom stvárnení obalov.“

Medzi príjemné prekvapenia patrili podľa Lapšanského Ovčie a kozie jogurty z Poľnohospodárskeho družstva Mestečko, 100% Ovčia bryndza a BIO Pastierky ovčí syr Natural z Poľnohospodárske družstvo Kľačianska Magura či pastovaný med s BIO rakytníkom z Poľnohospodárske družstvo Tvrdošovce. Značkou kvality SK GOLD bol ocenený aj prvý pivovar uchádzajúci sa o udelenie tejto značky, a to Banskobystrický pivovar – Urpiner. Pri výrobe piva používa čisto len slad zo Slovenska – Levický slad, ktorý má Slovensko zapísaný v Registri chránený označení Európskej komisie ako chránené zemepisné označenie.

Michal Feik
odbor komunikácie a marketingu

Odborníci podporujú väčšiu dostupnosť liekov proti parazitom Problémy nám v lete môžu spôsobiť surové, ale aj pripálené jedlá

Z kategórie Štátna správa