10. októbra 2017 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MPRV SR: V Luxemburgu rokovala Rada ministrov EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov

LUXEMBURG 10. októbra –

Rada ministrov sa na svojom zasadnutí v Luxemburgu dňa 9.10.2017 venovala prioritne rybárskym záležitostiam – schvaľovaniu výlovných kvót pre Baltské more a bilaterálnej dohode s Nórskom.

Významnými témami na diskusiu, z pohľadu SR, boli aj situácia na poľnohospodárskych trhoch, príspevok Spoločnej poľnohospodárskej politiky k Agende 2030 ako aj informácia o najnovších krokoch Komisie pri riešení fipronilovej kauzy. Slovenskú republiku zastupoval štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR pán Gabriel Csicsai.

V súvislosti s fipronilovou kauzou Rada EÚ podporila závery konferencie na vysokej úrovni a zdôraznila potrebu implementácie prijatých opatrení v boji proti potravinovým podvodom, predovšetkým, prostredníctvom zlepšenia komunikácie medzi členskými štátmi, vytvorením kontaktných miest v jednotlivých členských štátoch. Európska komisia na základe prijatých záverov pripravuje vylepšenia systému využívaného pri prepuknutí podobných káuz v budúcnosti.

„Kauza výskytu fipronilu v konzumných vajciach je jednoznačne zlyhaním kontrolného systému hneď v niektorých kritických bodoch. K omeškaniu prišlo nielen v súvislosti s oznamovacou povinnosťou pozitívneho nálezu vo vajciach do rýchleho systému varovania na úrovni EÚ (RASFF), nedostatky boli závažné aj v procese produkcie vajec na farmách. Nepodarilo sa zachytiť používanie biocídnych prípravkov na báze zakázanej účinnej látky fipronilu v chovoch hydiny pri dezinfekcii chovných zariadení. Otázka preto znie. Ako mohli farmári použiť nepovolené prípravky? Prečo nebola vykonávaná pravidelná kontrola procesu produkcie vajec? Ako mohli byť takéto nekontrolované dodávky vôbec povolené do distribúcie?“ pýtal sa na margo kauzy štátny tajomník. V diskusii zazneli zo strany ministrov viaceré kritické ohlasy na súčasné fungovanie a nastavenie komunikačného systému.

Na Rade bola prezentovaná spoločná deklarácia krajín V4+2 (Lotyšsko, Litva) o budúcnosti Spoločnej poľnohospodárskej politiky po roku 2020, na ktorej príprave sa aktívne podieľalo aj Slovensko. Uvedená deklarácia odzrkadľuje naše priority a požiadavky týkajúce sa budúceho smerovania a formovania agrárnej politiky po roku 2020.

V súvislosti s obchodnou dohodou medzi EÚ a MERCOSUR väčšina členských štátov vyjadrila opatrný postoj. „Popri dumpingových cenách niektorých komodít, pretrváva aj naďalej naša nedôvera v kontrolné mechanizmy pri výrobe a spracovaní produktov pochádzajúcich z týchto krajín“, uviedol štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriel Csicsai.

Michal Feik

Odbor komunikácie a marketingu

Odborníci podporujú väčšiu dostupnosť liekov proti parazitom Problémy nám v lete môžu spôsobiť surové, ale aj pripálené jedlá

Z kategórie Štátna správa