7. mája 2012 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MPRV SR: Stanovisko ministra pôdohospodárstva SR

BRATISLAVAV 7. mája (SITA) –

Stanovisko ministra pôdohospodárstva SR Ľubomíra Jahnátka, k zníženiu DPH na potraviny (ako OTS):

„Myslím si, že každý občan SR by privítal lacnejšie potraviny. Mechanizmus, ako to dosiahnuť nie je však jednoznačný. Otázka zníženia DPH neznamená automaticky aj zníženie cien potravín, lebo v tom celom kolotoči postupu, ako sa tvorí cena, sa môže znížená DPH v konečnom dôsledku eliminovať.
Moje vyjadrenie k zníženej DPH bolo skôr o budúcnosti. Uvedomujem si veľmi dobre, že v roku 2013 bude potrebné v prvom rade konsolidovať verejné financie a v tomto nie sme žiadnom rozpore s premiérom vlády. Ešte raz opakujem, tú zníženú DPH, ale po určitých štrukturálnych obmedzeniach som videl skôr v budúcom období.
Stále si myslím, že luxusné potraviny by mohli byť už od roku 2013 zdanené vyššou DPH, ako je 20%.“

Mgr. Zuzana Gulová
tlačová tajomníčka
Odbor komunikácie s médiami

jb;mo