9. októbra 2012 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MPRV SR: Český alkohol dostal zelenú

BRATISLAVA 9. októbra (SITA) – Liehoviny vyrobené v Českej republike sa opäť môžu objaviť na pultoch našich predajní za presne stanovených podmienok. Rozhodol o tom dnes krízový štáb. Alkohol, ktorý bol vyrobený pred 1.1.2012, sa môže na Slovensku predávať aj naďalej bez obmedzení.
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek dodržal to, čo celý čas deklaroval – a to, že nesmie dôjsť k zmiešaniu starého a nového alkoholu, aby sme ochránili zdravie spotrebiteľa. Preto sú pre „starý“ alkohol, ktorý je vyrobený v inkriminovanom čase, a teda od 1.1.2012 do 27.9.2012, jasne zadefinované podmienky. Na každej fľaši musí byť zelená nálepka, na ktorej bude uvedené číslo šarže, dátum výroby a identifikačné číslo protokolu akreditovaného laboratória. Nálepku si zabezpečí každý importér a výrobca sám, na vlastné náklady.
Liehovina vyrobená po 27.9.2012 musí mať doklad vydaný prevádzkovateľom potravinárskeho podniku Českej republiky, spolu s výsledkami akreditovaného laboratórneho vyšetrenia. Na každej fľaši musí byť vyznačené číslo šarže, dátum výroby a identifikačné číslo protokolu akreditovaného laboratória.
V prípade, že prevádzkovateľ potravinárskeho podniku nepredloží takýto doklad do 30.11.2012, musí byť všetok alkohol vrátený do krajiny pôvodu, alebo bezpečne odstránený. Jeho odstránenie musí byť oficiálne zdokumentované.
Prevádzkovatelia reštaurácií, barov, pohostinstiev, hotelov musia dodržiavať všetky tieto pravidlá. Liehovinu vyrobenú v Českej republike s obsahom alkoholu 20% a viac môžu zákazníkom podávať len z fliaš, ktoré otvoria dnes po 17-tej hodine a ktoré spĺňajú všetky stanovené podmienky. Zákazník sa môže informovať a zároveň si môže pýtať dôkaz o tom, či alkohol, ktorý mu podávajú, je bezpečný. Fľaše s alkoholom vyrobeným v Českej republike, ktoré majú prevádzkovatelia už otvorené, musia zlikvidovať. Prevádzkovateľ zároveň musí mať potvrdenie o ich likvidácii.
Kontroly alkoholu zrušením zákazu nekončia. Štátna veterinárna a potravinová správa SR, Úrad verejného zdravotníctva SR, Policajný zbor SR, aj Colná správa SR budú situáciu aj naďalej pozorne monitorovať.

Zuzana Gulová
tlačová tajomníčka
Odbor komunikácie s médiami
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka