Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
1. októbra 2017 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MPRV: Prvé „Stupavské zelé“ s Chráneným označením pôvodu je na svete

BRATISLAVA 1. októbra –

Pri príležitosti každoročných osláv Dní zelá slávnostne vyrobili zástupcovia Mástkeho potravinového spolku spoločne s ministerkou pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabrielou Matečnou prvé „Stupavské zelé“ nesúce Chránené označenie pôvodu (CHOP). Označenie, ktoré udeľuje Európska komisia znamená, že kvalita a vlastnosti daného výrobku sú výlučne viazané na osobité zemepisný región a všetky etapy výroby sa realizovali vo vymedzenej zemepisnej oblasti. Po „Žitavskej paprike“ tak ide len o druhú potravinu v tejto kategórii zo Slovenska.

„Je mi cťou byť pri tomto jedinečnom historickom momente. Spotrebitelia majú čoraz viac záujem o kvalitné, čerstvé a lokálne potraviny, ktoré prinášajú rôznorodosť chutí a nie uniformné potraviny s tisíckami nacestovaných kilometrov a množstvom konzervantov. Stupavské zelé je kusom našej slovenskej histórie a týmto označením si získalo unikátnosť v celej Európskej únii. Jedinečnosť, gastronomických špecialít je to, čo priťahuje aj turistov. Za túto pridanú hodnotu a záruku kvality si môže výrobca žiadať aj cenu s vyššou pridanou hodnotou. Udržiavajme si preto naše jedinečné vidiecke tradície a jedálniček našich starých rodičov,“ uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Od získania označenia očakávajú členovia Mástskeho potravinového spolku aj nárast záujmu producentov o pestovanie kapusty a spracovanie Stupavského zelé v regióne. „Získanie „Chráneného označenia pôvodu“ pre Stupavské zelé znamená pre zákazníkov garanciu, že tunajšia odroda kapusty bola spracovaná tradičným postupom bez použitia akýchkoľvek prísad, okrem soli a to všetko v Stupave. Ide o produkt, ktorý spotrebiteľ neochutná, či nekúpi nikde inde na svete. A to je pridaná hodnota najvyššej úrovne,“ vysvetlil Jozef Fabian, predseda spolku.

Južná oblasť Záhoria je charakteristická ľahšími hlinito-piesčitými pôdami s piesočnými nánosmi a je chránená svahmi Malých Karpát. Nízka nadmorská výška, dostatok spodnej vody a špecifická suchá a teplá klíma vyhovujú pestovaniu kapusty a zabezpečujú jej osobitú chuť. Stupavské zelé, kyslá kapusta, je unikátna špecialita, na ktorej výrobu sa používajú neskoré odrody bielej hlávkovej kapusty „krajová“ dopestované vo vymedzenom území a jedlá soľ.

Pestovanie kapusty na Slovensku za posledných 20 rokov klesá, v roku 1996 sa vypestovalo takmer

93 000 ton. Avšak čísla naznačujú odrazenie sa od dna. V roku 2016 dosiahla produkcia kapusty 16 800 ton, čo je medziročný nárast až o 70 %. Produkcia kyslej kapusty zaznamenala úroveň 8 300 ton. Čísla za aktuálny rok bude mať rezort k dispozícií koncom tohto roku.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR pritom podporuje pestovanie kapusty na Slovensku viacerými spôsobmi. Okrem jednotnej platby na plochu ide o viazanú platbu na pestovanie vybraných druhov zeleniny s veľmi vysokou prácnosťou sumou 70,48 eur/ha (2016). V roku 2016 bolo takto podporených 7 048 hektárov pestovanej kapusty. Výmera pestovania kapusty musí pritom dosahovať minimálne 0,3 ha. V rámci Programu rozvoja vidieka môže poľnohospodár získať podporu na pestovanie kapusty cez opatrenia 10. Agroenvironmentálne záväzky súvisiace s klímou: Integrovaná produkcia v zeleninárstve 416 eur/ha/rok a 11. Prechod na ekologické poľnohospodárstvo 529 eur/ha/rok alebo Udržanie ekologického poľnohospodárstva 529 eur/ha/rok.

Všetky slovenské poľnohospodárske výrobky a potraviny držiace titul chránenej značky nájdete na tomto linku: http://www.mpsr.sk/politikakvality/index.php?go=1

K téme

Odborníci podporujú väčšiu dostupnosť liekov proti parazitom Problémy nám v lete môžu spôsobiť surové, ale aj pripálené jedlá

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Štátna správa

SITA.sk

© Použitie akýchkoľvek materiálov z tejto stránky je dovolené bez obmedzení.