8. marca 2017 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MPRV: Ministerstvo víta kroky NKÚ vo veci auditu v Pôdohospodárskej platobnej agentúre

BRATISLAVA 8. marca –

Ministerstvo aj Pôdohospodárska platobná agentúra vítajú postup Najvyššieho kontrolného úradu SRPPA aj MPRV SR budú s orgánmi činnými v trestnom konaní úzko spolupracovaťAgentúra už zrealizovala plán transparentnosti a prísnej kontroly výdavkovMinisterstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR víta kroky predsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ) Karola Mitríka vo veci postúpenia výsledkov kontroly v Pôdohospodárskej platobnej agentúre na Generálnu prokuratúru SR a políciu. Agentúra i ministerstvo budú s orgánmi činnými v trestnom konaní úzko spolupracovať.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) aj Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) sa plne stotožňujú s výsledkami kontroly NKÚ a vykonali nápravné opatrenia. Výsledky auditov NKÚ (projekty Programu rozvoja vidieka 07-13 časová os 2012-2015; projekty Programu rozvoja vidieka 14-20 časová os 2015; hospodárenie PPA v rokoch 2014-2015) sa týkajú obdobia pred nástupom aktuálneho vedenia MPRV a PPA. Vzhľadom na podozrenia a spätnú väzbu od poľnohospodárov, aktuálne vedenie PPA vedelo o množstve pochybení už na základe vlastných auditov a okamžite začalo konať.

MPRV SR a PPA vyjadrili veľkú nevôľu nad riadením agentúry v predchádzajúcom období. Od nástupu nového vedenia v agentúre nachádzajú problémy spôsobené zlými manažérskymi rozhodnutiami predchádzajúceho vedenia. Vydanie 20 výziev v priebehu len niečo viac ako roka bez doplnenia personálnych kapacít. Nefunkčný systém elektronického podávania grafických príloh v rámci žiadostí o priame platby, hrozby zastavenia Programu rozvoja vidieka a návrhu na odobratie akreditácie agentúry zo strany Európskej komisie alebo problémami s verejným obstarávaním a vážnymi pochybenia pri narábaní s verejnými zdrojmi. Medzi výhradami NKÚ boli napríklad hodnotenie projektov absolventmi bez praxe, ktorí tak rozhodovali o státisícoch eur, či interní hodnotitelia, ktorí neprešli ani školeniami ani nedisponovali príručkami pre hodnotiteľov.

Nové vedenie PPA v roku 2016 predstavilo výrazné zmeny vo fungovaní agentúry. Zrealizovalo plán transparentnosti a prísnej kontroly oprávnenosti výdavkov. Zriadilo odbor vnútornej kontroly, supervízie a ochrany finančných záujmov EÚ. Zaviedlo viacúrovňovú kontrolu efektívnosti a hospodárnosti výdavkov. Posilnilo terénne kontroly projektov priamo na mieste realizácie nad rámec požiadaviek EÚ. Taktiež vybavilo príslušných zamestnancov aplikáciami na kontrolu oprávnenosti vynaložených nákladov. Nové investičné projekty ide hodnotiť v maximálnej možnej miere podľa objektívnych ekonomických a iných ukazovateľov. Zároveň PPA začala zverejňovať informácie o podporách aj nad rámec zákona, aby zvýšila transparentnosť celého procesu.

Vladimír Machalík
Riaditeľ odboru komunikácie a marketingu

Odborníci podporujú väčšiu dostupnosť liekov proti parazitom Problémy nám v lete môžu spôsobiť surové, ale aj pripálené jedlá

Z kategórie Štátna správa