18. júla 2016 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MPRV: Európska komisia predstavila balíček na podporu farmárom

BRUSEL 18. júla –

Európska komisia dnes na Rade ministrov poľnohospodárstva a rybárstva EÚ predstavila balíček na podporu riešenia krízovej situácie sektora živočíšnej výroby – chovu hovädzieho dobytka, ošípaných, oviec a kôz. Cieľom balíka je krátkodobé riešenie situácie na trhoch. Pre 28 krajín poputuje suma v celkovej výške 500 miliónov eur. „Pomoc sektoru živočíšnej výroby vo výške 350 miliónov eur je v súčasnej kritickej situácii v Európe nevyhnutná. Vítam preto balíček Európskej komisie i flexibilitu, ktorá umožní jednotlivým členským štátom stanoviť pomoc svojim farmárom podľa vlastných potrieb,“ povedala Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Presné podmienky čerpania budú rozpracované na úrovni expertných skupín najneskôr do polovice septembra. Ďalších 150 miliónov eur poskytne Európska komisia na dobrovoľné zníženie produkcie a chovov do konca tohto roku prostredníctvom organizácií výrobcov. Detaily tohto opatrenia predstaví EK v nasledujúcich týždňoch.

Vladimír Machalík
hovorca MPRV

dn

Odporúčané články