16. júna 2014 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MH SR: Zasadal krízový štáb k dodávkam plynu

BRATISLAVA 16. júna –

Minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský dnes na obed zvolal krízový štáb k dodávkam plynu a energetickej bezpečnosti.
Dnešným dňom pozastavila Ruská strana dodávky plynu pre Ukrajinu. Táto situácia sa netýka tranzitu plynu do Európy, no vzhľadom na tieto skutočnosti zasadal krízový štáb, ktorý je zložený zo zástupcov plynárenských spoločností Eustreme, a.s., SPP Distibúcia, a.s., Nafta, SPP, ktorý viedol minister hospodárstva Tomáš Malatinský.
„Dnes som bol informovaný o stave dodávok plynu a môžem ubezpečiť všetkých, že pozastavenie dodávok plynu na Ukrajinu nemá vplyv na dodávky plynu pre Slovensko. Zástupcovia všetkých spoločností ma informovali o pripravenosti v prípade, ak by prišlo k úplnému pozastaveniu dodávok. Diverzifikácia prepravnej siete a možnosti, ktoré dnes máme sú dostatočné a nemôže sa zopakovať situácia ako pri plynovej kríze v roku 2009. Bol som informovaný o dopĺňaní zásobníkov a všetkých možnostiach, ktoré je možné spustiť ihneď, ak by sa dodávka úplne pozastavila. Zároveň je potrebné ďalej intenzívne rokovať s ruským dodávateľom.“, povedal po minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský.
Dodávka zemného plynu pre potreby odberateľov na území SR je zabezpečená na základe platnej legislatívy a zmluvných vzťahov s jednotlivými dodávateľmi plynu (ktorí majú rôzne portfólio svojich dodávok a zdrojov). Zároveň je v zmysle zákona o energetike stanovená povinnosť pre účastníkov trhu s plynom zabezpečiť štandard bezpečnosti dodávok plynu pre chránených odberateľov (zabezpečenie dodávky na 30 dní pre priemerný denný objem pre chránených odberateľov) aj s využitím predovšetkým zásob v zásobníkoch plynu.
„Vzhľadom na nepredvídateľný vývoj tejto situácie v súvislosti s tranzitom plynu na Slovensko, som požiadal všetky spoločnosti o pravidelné monitorovanie a denné hlásenia o stave dodávok plynu na Slovensko a požiadal som opätovne o maximálnu pripravenosť v prípade, ak by bol tranzit prerušený, alebo pozastavený“, doplnil minister hospodárstva Tomáš Malatinský

Stanislav Jurikovič
hovorca ministra hospodárstva SR

jb