17. júna 2014 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MH SR: V Bratislave sa skončilo 9. zasadnutie ENEF

BRATISLAVA 17. júna –

Za účasti štátneho tajomníka MH SR Dušana Petríka sa v Bratislave v hoteli Bôrik skončilo dvojdňové 9. zasadnutie Európskeho jadrového fóra (ENEF). Viac ako 200 účastníkov, zástupcov členských štátov Európskej únie, Európskeho parlamentu a dôležitých hráčov z oblasti energetického priemyslu, financií, štátnej a verejnej správy diskutovalo o nových prístupoch EÚ k problémom jadrovej energetiky, k otázkam transparentnosti a dialógu pri výbere energetického mixu či na prekonávanie bariér rozhodovacieho procesu v energetickom sektore.

Rokovania ENEF sa radia medzi veľmi významné podujatia. Vysielajú jasný politický signál, že záujmom EK, ale aj členských štátov EÚ vrátane Slovenska, je s veľkou zodpovednosťou pristupovať k problémom jadrovej energetiky a jej miestu v rámci energetickej politiky EÚ, jadrovej bezpečnosti a transparentnosti pri využívaní jadrovej energetiky. Správne strategické rozhodnutia je možné vykonávať na základe rozsiahlych a otvorených diskusií o všetkých aspektoch jadrovej energie so zainteresovanými hráčmi a s verejnosťou.

To potvrdili aj výsledky činnosti skupiny pre Transparentnosť. „Je to „beh na dlhé trate“ a úspešnosť závisí najmä na vybudovaní dôvery a princípu dobrovoľnosti zo strany občianskej spoločnosti. So záujmom sme si preto vypočuli príklad úspešného procesu zapojenia verejnosti vo Švédsku a Fínsku, kde práca s verejnosťou vyústila do ich aktívneho záujmu o umiestnenie jadrových zariadení na svojom území. Tento príklad zároveň svedčí o tom, že sofistikovaným prístupom k riešeniu tohto problému je možné na základe princípu dobrovoľnosti dosiahnuť transparentnosť a akceptovanie verejnosti“, povedal štátny tajomník MH SR Dušan Petrík.

Experti sa venovali aj implementácii smernice Rady 2011/70 týkajúcej sa bezpečného nakladania s rádioaktívnym odpadom a vyhoreným palivom. V súčasnosti sa členské štáty venujú príprave národného programu, ktorý by mal obsahovať opatrenia, plány a finančné náklady nakladania s rádioaktívnym odpadom a vyhoreným palivom. V tejto oblasti EK oznámila, že za týmto účelom pripravuje workshop začiatkom novembra 2014.

Témou programu zasadnutia fóra bola – Energetická bezpečnosť a rámec 2030 – podiel jadrovej energetiky na bezpečnej, konkurencieschopnej a udržateľnej energetickej budúcnosti „Tu by som chcel podčiarknuť, že je potrebné vykonať najprv dôslednú analýzu individuálnych následkov tejto politiky na národnej úrovni. Netreba však zabúdať i na definovanie kompenzačných mechanizmov a na opatrenia, ktorými sa zabráni úniku priemyslu za hranice EÚ. Ciele je potrebné dosahovať technologicky neutrálnym a nákladovo efektívnym spôsobom a to s mimoriadnym dôrazom na zachovanie konkurencieschopnosti európskeho priemyslu“, upozornil na záver štátny tajomník MH SR D. Petrík.

Stanislav Jurikovič
hovorca ministra hospodárstva SR

dn

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami Nárok na štátnu pomoc so splácaním hypoték má menšina ľudí, brzdia ju najmä dve podmienky