23. novembra 2012 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MH SR: Spoločná energetická politika EÚ

BRATISLAVA 23. novembra (SITA) –

Spoločná energetická politika EÚ a energetická bezpečnosť Slovenska

Bratislava (23. 11. 2012) – V Kongresovej sále Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (Hlboká cesta 2) v Bratislave sa v pondelok (26. 11. 2012) o 9.00 h začne už 6. ročník konferencie – Spoločná energetická politika EÚ a energetická bezpečnosť Slovenska. Cieľom je diskutovať o aktuálnych otázkach týkajúcich sa energetickej politiky a energetickej bezpečnosti Slovenska v kontexte vývinu spoločnej energetickej politiky EÚ. Podujatie sa uskutoční pod záštitou podpredsedu vlády a ministra zahraničných a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka a ministra hospodárstva SR Tomáša Malatinského. Obaja ministri konferenciu slávnostne otvoria.

„Zvyšovanie energetickej bezpečnosti patrí medzi hlavné strategické ciele programového vyhlásenia vlády, ako aj pripravovanej energetickej politiky Slovenskej republiky. Na jeho dosiahnutie boli stanovené priority, ako sú napr. diverzifikácia energetických zdrojov a prepravných trás, zvyšovanie jadrovej bezpečnosti a zvyšovanie podielu využívania obnoviteľných zdrojov energie. Všetky opatrenia však musia byť realizované s prihliadnutím na ochranu spotrebiteľa i životného prostredia, aby bola zabezpečená trvalo-udržateľná energetika i ekonomika Slovenska“, povedal v tejto súvislosti minister hospodárstva SR T. Malatinský.

Konferencia, na ktorej okrem ministra T. Malatinského vystúpi za rezort aj generálny riaditeľ sekcie energetiky MH SR Ján Petrovič, predstavuje fórum pre diskusiu zástupcov kľúčových segmentov slovenského energetického sektora, Vlády SR, podnikateľského sektora, mimovládnej a akademickej komunity ako aj zahraničných partnerov. Experti budú hľadať lepšie riešenia pre rozvoj slovenského energetického sektora , regionálnej spolupráce v energetike, posilneniu energetickej bezpečnosti SR ako aj susedných krajín a tým aj celej EÚ. Témy konferencie sú klimatické opatrenia EÚ a ich následky na energetický sektor a ekonomiku SR, rozvoj regionálnej infraštruktúry v oblasti dopravy zemného plynu, liberalizácia energetického trhu a aktuálny vývin regulačnej politiky, energetická efektívnosť v podmienkach SR a budúcnosť jadrovej energetiky.

„Slovensko plánuje dlhodobo využívať jadrovú energiu v rámci svojho energetického mixu, nakoľko významne prispieva k energetickej bezpečnosti a tým aj ekonomickej samostatnosti. Považujem v tejto súvislosti za dôležité zdôrazniť, že bezpečnosť slovenských jadrových zariadení je na vysokej úrovni a spĺňa všetky medzinárodné štandardy. Skutočnosť, že v slovenských jadrových elektrárňach nie je nutné vykonať žiadne okamžité opatrenia pre zabezpečenie jadrovej bezpečnosti, potvrdil aj nezávislý medzinárodný expertný tím a tiež aj záverečná správa Skupiny európskych jadrových regulátorov, ktorá bola vypracovaná na základe výsledkov záťažových testov jadrových elektrární v EÚ a tretích krajinách“, pripomenul šéf slovenského rezortu hospodárstva.
Konferenciu zorganizovali Výskumné centrum Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku, n. o., zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a Slovenský plynárenský a naftový zväz v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a Ministerstvom hospodárstva SR. Program konferencie v slovenskom jazyku je k dispozícii na webovej stránke: http://sfpa.sk/sk/podujatia/odborne-podujatia/1084; v anglickom jazyku: http://sfpa.sk/en/podujatia/odborne-podujatia/1085

Stanislav Jurikovič
hovorca ministra hospodárstva SR