9. novembra 2012 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MH SR: Slovensko a Izrael spoločne v priemyselnom výskume a vývoji

BRATISLAVA 9. novembra (SITA) –
Minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský (11. 11. 2012) odlieta na dvojdňovú pracovnú cestu do Izraela. Cieľom je rozvoj vzájomných obchodno-ekonomických vzťahov a podpis Memoranda o spolupráci v priemyselnom výskume a vývoji. To podpíše minister T. Malatinský so svojím partnerom s ministrom priemyslu, obchodu a práce štátu Izrael Shalomom Simhonom. V spoločnom vyhlásení obe strany zdôrazňujú význam stálej podpory svojich ministerstiev inováciám, výskumu a vývoju v súkromnom sektore s cieľom dosiahnuť udržateľný hospodársky rast, podporu pri vytváraní vhodného prostredia na zvyšovanie pracovných možností a rozširovanie podnikateľských príležitostí. Zároveň deklarujú maximálne úsilie na vypracovaní konečnej verzie dohody o spolupráci v oblasti priemyselného výskumu a vývoja, ktorá vytvorí rámec pre lepšiu budúcu spoluprácu medzi priemyselnými subjektmi Slovenska a štátu Izrael. „Verím, že podpis Memoranda medzi Slovenskom a Izraelom o spolupráci v oblasti priemyselného výskumu a experimentálneho vývoja ako aj intenzívne vzájomné konzultácie, vytvoria pevný základ pre obrat v kvalite i kvantite hospodárskej spolupráce našich krajín“, pripomenul v tejto súvislosti minister T. Malatinský.
Šéf slovenského rezortu hospodárstva okrem toho otvorí podnikateľský seminár o inováciách a start-up firmách. „Izraelská ekonomika je absolútnou špičkou v efektivite zapojenia fondov rizikového kapitálu. Tieto financie dokáže rýchlo presunúť do základného ako i aplikovaného výskumu. Má kvalitne prepracovaný systém financovania vedy a výskumu smerom k sektoru malých a stredných podnikov, podnikateľských inkubátorov a technologických klastrov“, konštatoval T. Malatinský, ktorý by sa mal stretnúť aj s hlavným vedcom ministerstva priemyslu, obchodu a práce štátu Izrael Avi Hassonom, vedením technologických spoločností Ness Technologies, ORMAT ako aj so skupinou podnikateľov na záverečnom slovensko – izraelskom podnikateľskom fóre. „Neustále sa snažíme zlepšovať podnikateľské prostredie a posilňovať makroekonomickú stabilitu. Aj preto je Slovensko stále považovane z hľadiska investorov za atraktívnu krajinu. Ďalšie pokračovanie hospodárskeho rastu Slovenska si však bude vyžadovať zásadný obrat. Ide o vertikálne prepojenie producentov a ich spoluprácu s výskumom a vývojom v záujme aplikácie najnovších poznatkov do sektorov informačno-komunikačných technológií, biotechnológií, medicínskej techniky či energetických úspor“, pripomenul minister T. Malatinský. Zároveň dodal, že na vzájomnú spoluprácu je vhodné lepšie využívať existujúce výskumné a vývojové kapacity na vysokých školách a univerzitách obidvoch strán.

Stanislav Jurikovič
hovorca ministra hospodárstva SR

mo

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami ITAPA Health&Care: Už len na entuziazme mladých lekárov nemôže stáť naše zdravotníctvo