20. novembra 2012 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MH SR: Rozvoj spolupráce s Holandskom

BRATISLAVA 20. novembra (SITA) –
Bratislava (20.11.2012) – Minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský ako člen delegácie prezidenta SR Ivana Gašparoviča odcestoval na oficiálnu návštevu Holandského kráľovstva.
Minister hospodárstva SR T. Malatinský sa okrem reprezentácie krajiny stretne s vedením Amsterdamskej burzy, obchodnej komory v Haagu na inovačnom seminári a nadácie Oranje Fonds, ktorá je zameraná na prácu so sociálne vylúčenými skupinami. Plánované je stretnutie s vedením prístavu v Rotterdame a rokovanie s predstaviteľmi Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Táto medzivládna organizácia so sídlom v Haagu, bola vytvorená a ustanovená členskými štátmi, ktoré pristúpili k Dohovoru o zákaze vývoja, výroby, hromadenia a použitia chemických zbraní. Slovensko sa 29. apríla 1997 stalo plnohodnotným členom OPCW. Národným orgánom SR pre zákaz chemických zbraní sa stalo MH SR, ktoré pôsobí ako národné koordinačné centrum pre efektívny styk s OPCW a jej členskými štátmi. Šéf slovenského rezortu hospodárstva navštívi aj holandské výskumno-vývojové centrum v meste Eindhoven a technologickú spoločnosť HTC v Helmonde.
„Budem s podnikateľmi združenými v holandskom zamestnávateľskom zväze a s predstaviteľmi holandského štátneho a podnikateľského sektora diskutovať o inovačnej politike, využívaní fondov EÚ vo vede a výskume. Holandsko je totiž známe efektívnou reguláciou, ktorá celkovo podporuje rozsiahle podnikateľské aktivity. Mojou snahou je porovnať tieto dva systémy a využiť pozitívne poznatky pri tvorbe inovačnej politiky na Slovensku”, povedal minister T. Malatinský pred odletom.
Holandská ekonomika patrí medzi najslobodnejšie ekonomiky sveta. Vzhľadom na skutočnosť, že Holandsko je úzko prepojené s medzinárodným obchodom, jeho ekonomika , podobne ako slovenská, citlivo reaguje na zmeny v globálnej ekonomickej situácii. 80% exportu krajiny smeruje do EÚ. HDP na obyvateľa dosiahol v r. 2010 34.281 Eur. Holandská vláda za účelom podpory priamych zahraničných investícií (PZI) do teritória zriadila v rámci MH NL Agentúru pre zahraničné investície NFIA s pobočkami v zahraničí. Holandský daňový systém umožňuje množstvo daňových úľav pre zahraničné subjekty, ktoré si zvolia Holandsko za sídlo centrály svojej firmy formou holdingu. Holandská ekonomika je 16. najväčšou na svete a má 7. najväčší bankový sektor.

Stanislav Jurikovič
hovorca ministra hospodárstva SR

jb;dn

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami Digitalizácia na Slovensku: firmy robia len prvý krok, chýba im ďalší rozvoj