8. októbra 2012 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MH SR: Obchodná výmena Slovenska s Rakúskom

BRATISLAVA 8. októbra (SITA) –

Obchodná výmena Slovenska s Rakúskom má rastúcu tendenciu.

Vyplynulo to z dnešných (8.10.2012) rozhovorov štátneho tajomníka MH SR Pavla Pavlisa s prezidentom Slovensko-rakúskej obchodnej komory Josefom Altenburgerom v bratislavskom hoteli Falkensteiner. Témou pracovných raňajok boli možnosti rozvoja vzájomných hospodárskych vzťahov. Rakúsko totiž patrí medzi našich najväčších obchodných partnerov.

V súčasnosti je na Slovensku etablovaných približne 2 000 rakúskych, prevažne malých a stredných firiem ktoré významne prispievajú k rastu HDP, znižovaniu nezamestnanosti a vytváraniu nových pracovných príležitostí. V tejto súvislosti štátny tajomník MH SR P. Pavlis vyzdvihol pôsobenie rakúskych bánk a finančných inštitúcií, ktoré ako prvé prišli na Slovensko, reštrukturalizovali bankovú sféru a pritiahli so sebou ďalších investorov. (Špičkovú pozíciu v slovenskom poisťovníctve má so svojím 33-percentným podielom Vienna Insurance Group. Ale sú tu aj bankové domy ako Slovenská sporiteľňa – Die Erste Bank či Tatra Banka – Raiffeisen).

Obe strany sa zhodli, že obchodné vzťahy medzi Slovenskom a Rakúskou republikou majú opäť stúpajúci trend. V roku 2009 došlo z dôvodu celosvetovej finančnej a hospodárskej krízy k určitému poklesu vzájomného obchodu medzi SR a Rakúskom, a to najmä v oblasti strojárenskej výroby, subdodávkach pre automobilový priemysel, v oblasti elektrotechnického priemyslu a drevospracujúceho priemyslu. V rokoch 2010 a 2011 je však v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2009 už zrejmá výrazne narastajúca tendencia slovenského vývozu, a to najmä v oblastiach strojárenstva a motorových vozidiel.

Zahraničný obchod SR- Rakúsko za roky 2008 – 2012 v mil. EUR

2008 2009 2010 2011 01.06.2011 01.06.2012
Vývoz 2 790 2 350 3 271 3 956 1 951 2 060
Dovoz 1 362 1 006 1 193 1 245 629 664