20. mája 2014 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MH SR: Inovatívny čin opäť v rámci MSV v Nitre

BRATISLAVA 20. mája –

V dňoch 20. – 23. 5. 2014 sa uskutoční na výstavisku Agrokomplex v Nitre už v poradí 21. ročník Medzinárodného strojárenského veľtrhu. V rámci výstavy sa uskutoční 7. ročník vyhodnotenia súťaže o Cenu ministra hospodárstva SR „Inovatívny čin roka 2013“. Obe podujatia slávnostne otvorí minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský.
Medzinárodný strojárensky veľtrh už tradične predstavuje najvýznamnejšiu prehliadku strojárskej produkcie na Slovensku. Veľtrh je priestorom, kde sa prezentujú inovácie, najmodernejšie technológie či zariadenia. „Verím, že 21. ročník Medzinárodného strojárskeho veľtrhu v Nitre vytvorí priestor nielen na komunikáciu medzi výrobcami a výskumnými inštitúciami, ale poskytne impulz na implementáciu najnovších poznatkov vedy a techniky do praxe. Treba podchytiť inovačný rozvoj, ktorý v súčasnom období nadobúda na dôležitosti. Budúcnosť priemyslu na Slovensku vidím predovšetkým v rozvoji podnikov cestou ich inovačných aktivít“, povedal minister hospodárstva SR T. Malatinský.
Výstavisko v Nitre sa na tri dni stane centrom prezentácie strojov, nástrojov, zariadení a technológií. Skoro celý svet sa na Agrokomplexe zíde v podobe firiem z krajín ako Česká republika, Rakúsko, Nemecko, Švajčiarsko, Taliansko, Francúzsko ale aj zo zámorských štátov ako napr., Japonsko či Tajwan. Organizátori očakávajú 400 vystavovateľov. Rozlohou expozícií celkovo zaplnia výstavnú plochu viac ako 23 000 m2.
Jednou z každoročných aktivít rezortu hospodárstva v podpore inovácií je aj oceňovanie inovatívnych spoločností Cenou ministra hospodárstva Slovenskej republiky v rámci súťaže Inovatívny čin roka. Tento rok sa uskutoční už 7. ročník súťaže, ktorej zámerom je podporiť úspešné riešenia, ktoré pomáhajú postupne dvíhať úroveň slovenskej ekonomiky. „V doterajšej histórii súťaže sa prezentovalo už vyše 200 prihlásených súťažných návrhov. Teší ma, že úroveň prihlásených riešení, podľa hodnotiacej komisie, postupne vzrastá. Pribudli prihlášky plné originálnych nápadov, nabité špičkovými technológiami, ktoré môžeme smelo zaradiť na úroveň high-tech“, konštatoval minister T. Malatinský

Program – utorok 20.5.2014:

16.00 h. Slávnostné otvorenie 21. ročníka Medzinárodného strojárskeho veľtrhu v Nitre (pavilón A)

18.00 h. Slávnostné odovzdávanie cien ministra hospodárstva SR Inovatívny čin roka 2013
(pavilón K)

Súťaž o Cenu ministra hospodárstva SR „Inovatívny čin roka“ poskytla za predošlých šesť rokov prehľad o slovenských firmách, ktoré so svojimi jedinečnými riešeniami uspeli na trhu. Súťaž umožnila zviditeľniť spoločnosti, ktoré diktujú trendy nielen na našom území, ale aj v zahraničí.
Na začiatku bola snaha MH SR spropagovať zrealizované inovácie a povzbudiť domáce podniky i fyzické osoby k inovatívnym podnikateľským aktivitám. Ministerstvo tak reagovalo na rastúci inovatívny potenciál slovenských podnikov, ktorému však chýbala výraznejšia podpora. Dnes už príbehy úspešných firiem, ktoré sa dokázali presadiť v tvrdej konkurencii, priťahujú odbornú i širokú verejnosť.

Stanislav Jurikovič
hovorca ministra hospodárstva SR

jb;dn

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami Stiahni si aplikáciu Try Galaxy a vyskúšaj si simuláciu najnovšieho smartfónu od Samsungu