9. decembra 2013 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MH: Ministerská konferencia WTO schválila Dohodu o uľahčení obchodu

BRATISLAVA 9. decembra (SITA) – Cez víkend sa v Indonézii úspešne skončila 9. ministerská konferencia Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

„Znamená to potvrdenie dôležitosti multilaterálneho obchodného systému a postavenia WTO vo svete“, povedal v tejto súvislosti minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský, ktorý viedol slovenskú delegáciu. „Najdôležitejším výsledkom rokovaní je nová multilaterálna Dohoda o uľahčovaní obchodu, ktorá prispeje k zníženiu administratívnej záťaže v odhadovanom objeme viac ako 100 mld. USD ročne. Doposiaľ bolo pre jednu zahraničnoobchodnú transakciu potrebných približne 40 rôznych dokumentov, ktorých počet by sa mal po tomto summite výrazne znížiť. Zníženie administratívnej záťaže ušetrí tak nemalé finančné prostriedky aj slovenským vývozcom, zvýši ich konkurencieschopnosť na trhoch tretích krajín a súčasne prispeje k zvýšeniu zamestnanosti a domácich investícií do vedy, výskumu a inovácii“, doplnil minister T. Malatinský.

Ministri obchodu 159 členských krajín WTO po dlhých a zložitých rokovaniach schválili významný balík obchodných dohôd. Je to kompromisný výsledok záujmov vyspelých a rozvojových krajín v rámci pokračujúceho kola liberalizačných rokovaní vo svetovom obchode, tzv. Rozvojovej agendy z Dohy (2001). V oblasti poľnohospodárstva bol prijatý kompromis k mechanizmu na riešenie verejných zásob pre účely potravinovej bezpečnosti, ako aj nové pravidlá administrovania dovozných colných kvót. Dôležitou súčasťou balíka je aj súbor rozhodnutí zameraných na potreby a záujmy najmenej rozvinutých krajín.

Stanislav Jurikovič
hovorca ministra hospodárstva SR

dn

Kalamitu v lesoch zvládneme, ak budeme postupovať v súlade s vedeckými poznatkami Fantastické zvery – Grindelwaldove zločiny