18. júna 2015 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF SR: Stanovisko ministra financií SR Petra Kažimíra ku Grécku

BRATISLAVA 18. júna (SITA) –

Stanovisko ministra financií SR Petra Kažimíra ku Grécku (link s vyjadrením a čiastočný prepis vyjadrenia):

Minister financií SR Peter Kažimír sa vyjadruje ku Grécku pred rokovaním v Luxemburgu:

„Na stole nemáme žiadnu dohodu. Je jasný plán, ktorý bol pomenovaný inštitúciami začiatkom tohto mesiaca, a toto je pre nás základ pre rokovanie. Stratili sme veľa času, viete, že to nie je našou vinou. Som presvedčený, že grécka vláda sa celé
mesiace sústreďovala na procesné otázky a stratili veľa času. Máme pár dní, aby sme dosiahli nejakú dohodu.

Myslím si, že dnes sa nič závažné neudeje a budeme sa opäť musieť stretnúť, zároveň si myslím, že máme povinnosť rozprávať sa do poslednej chvíle, ale zároveň otvorene poviem, že otázku technického predĺženia považujem za nie veľmi čestnú. To nie je riešenie. Mali by sme to vyriešiť v rámcoch, na ktorých sme sa dohodli. Myslím si, že každému v Európe by malo záležať na tom, aby žil v krajine, v ktorej sa oplatí žiť – kde sa tvoria pracovné miesta, kde ľudia chcú zakladať rodiny a
rodiť deti. Chceme sa mať lepšie, veríme eurozóne, veríme integrovanej Európe, vždy je aj to v stávke, ale netreba byť dogmatický. Opakujem, my sme vždy boli a sme pripravení pomôcť každej krajine, mnohokrát sa to oplatilo, som presvedčený, že
netreba plakať nad tým, čo sa udialo v minulých rokoch, máme za sebou výborné príklady, ako je Španielsko, Portugalsko, Írsko. To sú dôkazy v reálnom čase, že to boli správne kroky, a čo sa týka Grécka, tu treba vždy odlišovať medzi Grékmi a
momentálnou gréckou vládou. Treba sa opýtať, ako je možné za šesť mesiacov nadobudnúť toľko nepriaznivcov a možno aj stratiť celé úsilie, lebo Gréci (hovorím o gréckom národe) zaplatili za posledné dva roky veľa za to, aby sa dostali z obrovských ekonomických problémov. No treba sa pozrieť, aj na to, kam sa za posledných šesť mesiacov dostali.“

Tlačový odbor
Ministerstvo financií SR

dn

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami Zdravšie a udržateľnejšie potraviny za dostupnú cenu? Stačí nakúpiť v Lidli