2. júna 2014 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF SR: Slovensko opäť medzi elitou

BRATISLAVA 2. júna –

Európska komisia navrhla Rade EÚ, aby vyradila Slovensko z procedúry nadmerného deficitu. Už čoskoro sa tak vrátime do elitného klubu krajín, ktoré sa správajú zodpovedne a majú stabilné a dlhodobo udržateľné verejné financie.

„Slovensko si jednoznačne zaslúži vystúpiť z procedúry nadmerného deficitu. Podarilo sa nám zlepšiť fungovanie štátu a verejné financie sme stabilizovali aj z hľadiska budúcnosti, teda udržateľným spôsobom. Európska komisia predpokladá, že náš schodok verejných financií bude nižší ako 3 % HDP v tomto a aj budúcom roku,“ povedal minister financií Peter Kažimír. Konsolidačné úsilie vo výške 1,9 % HDP bolo jedno z najvyšších od vstupu Slovenska do EÚ. „Pre dosiahnutie tohto výsledku musela vláda prijať opatrenia v hodnote 1,5 miliardy eur, a to v roku, ktorý bol jeden z najhorších z pohľadu ekonomického rastu od nášho vstupu do Európskej únie,“ dodal minister financií.

Procedúra nadmerného deficitu predstavuje sprísnený nápravný režim pod dohľadom Európskej komisie. Do tohto „nápravnovýchovného zariadenia“ sa umiestňujú krajiny, ktoré porušia pravidlá hospodárenia dané Paktom stability a rastu. Ten stanovuje limit pre rozpočtové schodky na úrovni 3 % HDP.

Vyradenie z procedúry pre Slovensko znamená, že sa vyhneme pokute vo výške 0,2 % HDP, čo je zhruba 150 mil. eur. Táto pokuta vyplýva z Paktu stability a rastu a môže sa udeliť krajinám, ktoré v stanovenom čase neznížia svoje rozpočtové schodky pod 3 % HDP.

Zotrvanie v tomto režime by mohlo zároveň znamenať, že sa štátu zvýšia úroky na dlhopisoch, čo by prinieslo ďalšie dodatočné rozpočtové výdavky. Navyše od úrokov, ktoré platí štát, sa odvíja aj to, aké vysoké úroky platia pri úveroch ľudia a
firmy. Takže tieto úvery sú pre ľudí a firmy lacnejšie, keď štát hospodári zodpovedne.

Slovensko bolo, rovnako ako väčšina európskych krajín, zaradené do procedúry nadmerného deficitu od roku 2009, kedy došlo k prudkému poklesu hospodárskeho rastu v dôsledku najväčšej finančnej krízy od 30-tych rokov minulého storočia.

Tlačový odbor
Ministerstvo financií Slovenskej republiky

dn

Odporúčané články