23. júla 2013 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF SR: Reakcia na tlačovú konferenciu SDKÚ-DS

BRATISLAVA 23. júla (SITA) –

Verejný dlh SR bol v roku 2012 tretí najnižší v rámci eurozóny. Nárast dlhu začiatkom roka 2013 bol spôsobený tým, že vláda plne pokryla potreby financovania štátu na celý rok 2013 za mimoriadne výhodných podmienok. Z uvedeného dôvodu sa neočakáva rast dlhu, práve naopak, jeho stabilizácia.
To, čo opozícia účelovo ignoruje, si naopak zahraniční investori všímajú, oceňujú a zároveň nakupujú slovenské dlhopisy za historicky najnižšie úrokové sadzby. SR si tak nielen požičiava za najnižšie úrokové sadzby, ale aj výrazne šetrí na dlhovej službe. Zatiaľ čo koncom roku 2011 si bývalá vláda nebola schopná požičať na medzinárodných trhoch, resp. na jeseň roku 2011 si bývalá vláda požičala za viac ako 4 %, v súčasnosti, aj vďaka dôvere finančných trhov, si je schopná vláda požičať za historicky najlepších podmienok, a to za 2,45 %.

tlačový odbor
Ministerstvo financií Slovenskej republiky

jb;me

Odporúčané články