19. októbra 2016 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF SR: Reakcia MF SR na tlačovú konferenciu opozičnej strany SaS

BRATISLAVA 19. októbra –

Chceme pripomenúť strane SaS, aby nezabúdala, že bola súčasťou vlády ktorá v roku 2011 zaviedla zdravotné odvody na dividendy.

My daňou z dividend nahrádzame práve tieto zdravotné odvody, ktoré sú vo výške 14%. Daň z dividend bude polovičná, teda 7%.

Pri zdravotných odvodoch sa pritom uplatňuje strop na úrovni približne 60-tis. eur ročne, čo znamená, že príjem nad touto úrovňou už odvodom nepodlieha. Výsledkom toho môže byť, že akcionári malých a stredných firiem môžu mať vyššiu odvodovú povinnosť ako akcionári veľkých firiem.

Zdaňovanie dividend je úplne štandardné v daňových systémoch najvyspelejších krajín sveta. Ide o bežnú prax. V porovnaní so sadzbami 35 krajín OECD, ktoré uplatňujú sadzbu z dividend ministerstvo financií navrhuje najnižšiu sadzbu (okrem Estónska, kde je ale iný systém). Keď sa pozrieme na okolité krajiny, tak ČR a Maďarsko majú sadzbu 15 percent, Poľsko 19 a Rakúsko 25 percent.

Tlačový odbor
Ministerstvo financií SR

dn

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami Mladí Slováci rozbehli unikátny projekt: BHARTER je prvý zelený swapovací portál na Slovensku