28. júla 2017 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF SR: Ratingová agentúra S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

BRATISLAVA 28. júla –

Ratingová agentúra Standard and Poor’s (S&P) potvrdila Slovensku dlhodobý rating na úrovni A+ so stabilným výhľadom.

Agentúra tento krok odôvodňuje najmä stabilným a relatívne rýchlym hospodárskym rastom našej krajiny, ktorý by mal počas najbližších troch rokov dosahovať úroveň približne 3,5 % ročne, a to aj vďaka zvyšujúcej sa spotrebe slovenských domácností, rastúcej úverovej činnosti bánk a stabilnej úrovni súkromných kapitálových investícií.

Okrem toho agentúra S&P pozitívne hodnotí aj nízke dlhové zaťaženie verejného sektoru, udržateľné verejné financie, stabilný objem zahraničných investícií a dobre kapitalizovaný bankový sektor s nízkym podielom problémových úverov (5 %). Podľa odhadov S&P by mal verejný dlh SR do roku 2020 klesnúť na približne 48 % HDP. Za riziká hospodárskeho vývoja SR agentúra opätovne označuje hlavne starnutie populácie, regionálne rozdiely a problém dlhodobej nezamestnanosti.

Okrem agentúry S&P aj ratingová agentúra Moody’s v apríli tohto roku potvrdila Slovensku rating na úrovni A2 a zlepšila ratingový výhľad zo stabilného na pozitívny.

Tlačový odbor

Ministerstvo financií SR

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami Tretí platinový certifikát za udržateľnosť v rade

Z kategórie Štátna správa