27. júna 2013 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF SR: Prognóza daňových a odvodových príjmov

BRATISLAVA 27. júna (SITA) –

V porovnaní s minulým rokom sa darí napĺňať príjmy štátneho rozpočtu lepšie. MF SR predpokladá medziročný rast daňových príjmov o 272 mil. eur (DPPO rast o 206 mil. eur, DPFO o 53 mil. eur) a odvodových príjmov o 948 mil. eur. Oproti februárovej prognóze však dochádza k zníženiu odhadu daňových príjmov hlavne v dôsledku horšieho makroekonomického vývoja.
Rok 2013 je z hľadiska ekonomickej výkonnosti najhorším od krízového roku 2009. A to nielen na Slovensku, ale aj v Európe. Daňové a odvodové príjmy by mali v roku 2013 v porovnaní s minulou prognózou poklesnúť o 0,5 % HDP a v roku 2014 o 0,8% HDP. Zníženie odhadovaných príjmov v porovnaní s februárovými očakávaniami ovplyvnil pokles vládnych výdavkov, horší vývoj spotreby domácností a pomalšie oživenie na trhu práce.
„Napriek zhoršujúcej sa situácii je naďalej cieľom MF SR znížiť deficit rozpočtu tak, aby sa Slovensko dostalo z procedúry nadmerného deficitu,“ povedal minister financií Peter Kažimír.
MF SR predpokladá kvôli vyššej efektívnej daňovej sadzbe lepší výnos z DPH oproti februárovej prognóze o 16 mil. eur. Ak by sa zohľadnilo aj zníženie vládnych výdavkov, dochádza k zlepšeniu o 58 mil. eur.
„Pozitívne je, že v prvých mesiacoch tohto roku sa podarilo zastaviť dlhodobý prepad efektívnej daňovej sadzby DPH. V porovnaní s predchádzajúcim rokom sa znížili nadmerné odpočty, čo je možné hodnotiť ako výsledok aktívneho boja proti daňovým únikom,“ povedal minister financií Peter Kažimír.

Daňová prognóza jún 2013: http://www.finance.gov.sk/Default.aspx?CatID=8960

Tlačový odbor