23. júla 2015 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF SR: Návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2016 až 2018

BRATISLAVA 23. júla –

Ministerstvo financií predložilo Návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2016 až 2018

Návrh rozpočtu verejnej správy vytvára základné predpoklady pre zabezpečenie pokračovania konsolidácie verejných financií. V súlade s Programom stability Slovenska na roky 2015-2018 je cieľom dosiahnuť v budúcom roku deficit verejnej správy na úrovni 1,93 % HDP.

Znižovanie deficitu sa predpokladá aj v ďalších rokoch a to na úroveň 0,88 % HDP v roku 2017 a 0,53 % HDP v roku 2018. Stanovené ciele by mali prispieť ku každoročnému znižovaniu dlhu verejnej správy v rozpočtovanom období, čím sa zohľadňujú aj požiadavky ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti.

V nasledujúcich rokoch sa počíta so zlepšovaním rozpočtovej pozície verejnej správy s cieľom zaručiť dlhodobú udržateľnosť verejných financií.

V tomto roku sa očakáva zníženie dlhu na 53 % HDP. Ak dôjde k naplneniu rozpočtových cieľov mal by dlh ako podiel na HDP v celom prognózovanom období klesať až pod hranicu 50 % HDP v roku 2018. Čistý dlh (vyjadrený ako hrubý dlh očistený o likvidné finančné aktíva), ktorý zohľadňuje vývoj skutočnej zadlženosti, dosiahol na konci minulého roku výšku 50,1 % HDP a od roku 2015 kopíruje svojím poklesom vývoj hrubého dlhu.

Aktuálna prognóza Ministerstva financií predpokladá v roku 2016 rast ekonomiky na úrovni 3,7 %. Trh práce bude reagovať na tento priaznivý vývoj, a preto očakávame pokračovanie rýchleho rastu zamestnanosti na úrovni 0,8 %. Pracovné miesta budú vznikať rovnomerne vo všetkých sektoroch ekonomiky. Rast nominálnych miezd by mal oproti roku 2015 zrýchliť o viac ako jeden percentuálny bod na úroveň 3,6 %. Priemerná inflácia sa v roku 2016 predpokladá naďalej na nízkej úrovni 1,3 %.

Makroekonomické predpoklady boli základom pre vypracovanie aktuálnych prognóz daňových príjmov verejnej správy na roky 2016 až 2018. Aktuálna prognóza bola podrobená hodnoteniu v rámci Výboru pre daňové prognózy dňa 23. júna 2015, pričom všetci členovia ju hodnotia ako realistickú.

Pri príprave návrhu rozpočtu verejnej správy boli do úvahy vzaté aj opatrenia vyplývajúce z vládnych sociálnych balíčkov, čo má vplyv na limity dotknutých kapitol štátneho rozpočtu a subjektov verejnej správy. V prípade ak bola známa legislatíva, respektíve konkrétne podmienky realizácie jednotlivých opatrení, boli tieto zapracované už v predkladanom návrhu rozpočtu.

Návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2016 až 2018 je zostavený podľa platnej legislatívy v súlade so zákonmi Slovenskej republiky.

Tlačový odbor
Ministerstvo financií

jb;qq

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami Nárok na štátnu pomoc so splácaním hypoték má menšina ľudí, brzdia ju najmä dve podmienky