5. decembra 2013 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF SR: Najväčšia konsolidácia od krízy prebieha v roku 2013

BRATISLAVA 5. decembra (SITA) –

Veľkosť konsolidačných opatrení v metodike ESA 95 v porovnaní so scenárom nezmenených politík dosiahne v tomto roku podľa odhadu Inštitútu finančnej politiky 2,4% HDP. V roku 2011 predstavovala veľkosť konsolidácie 2% HDP. Kým v roku 2011 tvorili príjmové opatrenia dve tretiny konsolidačného balíka, v tomto roku sa očakáva, že šetrenie na výdavkoch prevýši príjmové opatrenia v pomere 60 ku 40.

Scenár nezmenených politík porovnáva reálny vývoj, kedy vláda podniká kroky k zníženiu deficitu, so situáciou, ak by vláda nerobila nič. V budúcom roku by bez legislatívnych opatrení dosiahol rozpočtový schodok 4,3% HDP, čo by okrem iného znamenalo, že Slovensko by sa nedostalo z procedúry nadmerného deficitu. MF SR však chce deficit znížiť na 2,6% HDP. Veľkosť opatrení na dosiahnutie rozpočtového cieľa v roku 2014 je 1,6% HDP.

V tomto roku tiež dochádza k výraznému zníženiu štrukturálneho deficitu na úroveň 2,9% HDP z minuloročných 4,4% HDP. Konsolidačné úsilie vlády, ktorým sa posudzuje veľkosť zmeny deficitu dosiahnutá rozpočtovou politikou vlády, predpokladá v roku 2013 Inštitút finančnej politiky na úrovni 1,5% HDP.

Štrukturálny deficit, čo je deficit, pri ktorom sa nezohľadňuje vplyv vývoja ekonomiky a jednorazových opatrení, by mal v budúcom roku ostať zhruba na tohtoročnej úrovni. Vláda totiž plánuje podporiť hospodársky rast a v dôsledku toho požiadalo Slovensko Európsku komisiu o využitie tzv. investičnej výnimky, čo je v súlade s pravidlami EÚ.

Komentár IFP nájdete tu:

Tlačový odbor
Ministerstvo financií Slovenskej republiky

jb

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami TAURIS potvrdil svoje líderstvo. Na Danubius Gastro získal najviac ocenení

Z kategórie Štátna správa