14. októbra 2016 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MF SR: Na prácu daniarov si posvietili ministerskí analytici

BRATISLAVA 14. októbra – Ministerstvo financií v rámci projektu Hodnota za peniaze analyzovalo fungovanie Finančnej správy Slovenskej republiky (FS SR). Výsledky potvrdili, že Finančná správa SR za posledné roky podstatne zlepšila úspešnosť výberu daní, najmä pri DPH. V roku 2015 prinieslo zlepšenie výberu DPH dodatočný výnos vo výške 729 mil. eur oproti roku 2012 a tento trend by mal pokračovať aj naďalej. Analýza ukázala aj potrebu ďalších opatrení na zefektívnenie činnosti FS SR.

Vyššia úspešnosť výberu DPH sa pozitívne prejavila aj na výnose dane z príjmov právnických osôb (DPPO), ktorej efektívna daňová sadzba v roku 2014 výrazne vzrástla. Naďalej však ostáva priestor na efektívnejší výber daní, pokles nákladov na vybrané euro.

Zlúčenie Daňového a Colného riaditeľstva SR v roku 2012 prinieslo úsporu nákladov na výber daní. Ďalším krokom k znižovaniu nákladov by malo byť pokračovanie rozširovania elektronizácie FS SR a jej komunikácie s daňovníkmi. „Tento rok sme spustili obojsmernú komunikáciu s daňovníkmi v oblasti spotrebných daní a v budúcnosti ju plánujeme rozšíriť na ďalšie druhy daní“, uviedol prezident FS SR František Imrecze.

Údaje o úsporách, resp. lepšom výbere/príjmoch FS SR vychádzajú zo štandardných modelov aplikovaných pri hodnotení v zahraničí, napríklad v Španielsku, Chorvátsku a Kórei. Pravdou však je, že každý z modelov má svoje špecifiká a nemožno ich porovnávať na 100%. Rovnako aj slovenská finančná správa má svoje špecifiká a rozdiely sú aj medzi jednotlivými daňovými úradmi, preto nie je možné ich efektivitu merať rovnako a porovnávať ich navzájom. Čísla je preto potrebné brať ilustratívne a cieľom je najmä upozorniť na prioritné oblasti, kde je možné dosiahnuť zlepšenie.

„Údaje za minulé roky ukazujú, že je možné ďalej zlepšiť úspešnosť kontrol nadmerných odpočtov DPH, čo by mohlo do rozpočtu priniesť dodatočných 8 až 63 mil. eur do štátneho rozpočtu“, uviedol štátny tajomník MF SR Radko Kuruc. Vymáhanie daňových nedoplatkov sa za posledné roky výrazne zlepšuje. Dosiahnutie miery úspešnosti vymáhania najefektívnejších úradov by za nezmenených podmienok mohlo priniesť dodatočných 78 až 117 mil. eur do štátneho rozpočtu.

Tlačový odbor
Ministerstvo financií SR

dn

Otvorený list Slovenskej komory audítorov o neuváženom zbavovaní sa kontroly štátu nad verejnými financiami Príležitosť pre podnikateľov: Praktické informácie pre efektívnu komunikáciu!

Z kategórie Štátna správa